luni, 30 noiembrie 2015

Cea mai mare bătălie aeriană din istorie: 100 de avioane israeliene s-au luptat pe viaţă şi pe moarte cu 100 de avioane siriene

miercuri, 12:24 Ziarul Financiar
În 1982, 96 de avioane de vânătoare israeliene s-au luptat cu 100 de avioane de vânătoare siriene, susţinute şi de 19 lansatoare de rachete sol-aer, în ceea ce va deveni una dintre cele mai mari băătlii aeriene din toate timpurile.
Israelul are o istorie bogată de conflicte cu vecinii, în special din anii 60 până la sfârşitul anilor ’80. O serie de bătălii mici cu Egiptul au rezultat într-o lecţie dură învăţată de Forţele Aeriene Israeliene (IAF), după ce au pierdut numeroase lupte împotriva rachetelor sol-aer, potrivit Business Insider. 
Totuşi, IAF şi-a învăţat lecţia, şi pe 8 iunie 1982, a atacat 19 baterii siriene sol-aer postate la graniţă. În primele două ore de luptă, IAF a distrus 17 dintre baterii fără pierderi. Apoi, lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată.
Sirienii au trimis 100 de MIG-uri pentru a intercepta cele 96 de avioane israeliene F-15, F-16 şi F-4 care atacau bateriile antiaeriene de la graniţă. Flota de avioane siriene a fost depistată de un avion israelian E-2C Hawkeye, de control şi avertizare, şi a reuşit să dea instrucţiuni avioanelor de vânătoare.  
Pe măsură ce forţele israeliene avansau, se trăgea atât cu rachete Sidewinder, cu detectoare de căldură, cât şi cu Sparrow, ghidate prin radar, care au distrus 29 din cele 100 de avioane siriene.
Dar IAF nu terminase. Erau încă 2 baterii siriene care trebuiau eliminate. Aşa că pe 10 iunie s-au întors să termine misiunea. Forţele aeriene siriene au atacat din nou convoiul israelian, însă şi de această dată israelieni iau reuşit să distrugă 35 de avioane siriene fără nicio pierdere.   
Victoria s-a datorat în mare parte experienţei piloţilor israelieni, însă şi sirienilor, care ”şi-au făcut-o cu mâna lor”, pentru că foloseau o staţie de comunicare de la sol, care a fost bruiată de israelieni. Astfel că avioanele siriene zburau în cercuri, nu aveau idee ce să facă şi cum să se coordoneze.
Conflictul dintre cele două ţări a continuat până în iulie. Într-o lună de lupte, Israel a pierdut două avioane, în timp ce Siria a pierdut cel puţin 87. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu