joi, 17 aprilie 2014

După ADHD, medicii au descoperit o nouă boală care afectează copiii. Peste 2 milioane ar putea fi afectaţi

17.04.2014 |
0 Comentarii
Mai mulţi specialişti importanţi din domeniul sănătăţii mentale afirmă că au descoperit o nouă tulburare care ar putea creşte numărul tinerilor trataţi pentru probleme de atenţie.     (Foto: Shutterstock.com) + zoom După ADHD, medicii au descoperit o nouă boală care afectează copiii. Peste 2 milioane ar putea fi afectaţi
Galerie foto (1)
Peste şase milioane de copii americani au fost diagnosticaţi cu ADHD (tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie), însă tot mai multe cadre medicale sunt îngrijorate că tulburarea este diagnosticată greşit în anumite cazuri şi că este „supratratată” cu medicamente.
Acum, mai mulţi specialişti importanţi din domeniul sănătăţii mentale afirmă că au descoperit o nouă tulburare care ar putea creşte numărul tinerilor trataţi pentru probleme de atenţie. 
Noua tulburare poartă numele de SCT - sluggish cognitive tempo (tempo cognitiv leneş) şi este caracterizată prin letargie, visarea cu ochii deschişi şi procesarea mentală lentă. Unii cercetători estimează că această tulburare afectează două milioane de copii.
Experţii care susţin cercetările asupra acestei tulburări susţin că aceasta este acceptată de tot mai mulţi specialişti drept o boală reală care solicită tratament farmacologic. În luna ianuarie, publicaţia ştiinţifică Journal of Abnormal Child Psychology a dedicat 136 de pagini acestei tulburări, iar unul dintre studiile publicate afirma că „dezbaterile pe tema existenţei acestei tulburări au fost lămurite cu ocazia acestui număr al publicaţiei”.
Această nouă tulburare ar putea oferi noi oportunităţi companiilor farmaceutice, acestea având posibilitatea de a modifica medicamentele existente folosite pentru tratarea ADHD pentru a putea fi folosite şi contra SCT. 
„Suntem martorii unei noi mode. Aşa cum ADHD a fost diagnosticul la modă preţ de 15 ani, acum începe altă modă. Acesta este un experiment de sănătate publică efectuat pe milioane de copii”, susţine Dr. Allen Frances, profesor de psihiatrie la Universitatea Duke.
Alţi experţi afirmă că tulburarea este reală. Keith McBurnett, profesor de psihiatrie la Universitatea California, şi totodată coautor al mai multor studii asupra SCT, afirmă că „atunci când începi să vorbeşti despre lucruri precum visarea cu ochii deschişi, neatenţia, acest tip de comportament, părinţii care au o fiică sau un fiu care face acest lucru în mod excesiv vor spune «ştiu despre asta din propria mea experienţă»; ei ştiu la ce te referi”.
În acest moment, este nevoie de mai multe studii înainte ca SCT să fie recunoscută drept o tulburare distinctă, însă Catherine Saxbe, unul dintre doctorii de la Universitatea Medicală South Carolina care au efectuat studii asupra SCT, afirmă că este vorba despre „o frontieră incitantă a psihiatriei”. Totuşi, dr. Saxbe subliniază că „ar fi bine ca tulburarea să obţină un nume mai puţin peiorativ decât «tempo cognitiv leneş»” atunci când va fi recunoscută oficial.
Surse: New York Times, Medscape

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu