duminică, 9 martie 2014

Sute de noi planete extrasolare descoperite cu ajutorul telescopului spațial Kepler


1 / 3 imagini
Miercuri seara, NASA a anunțat, în cadrul unei conferință de presă, ultimele rezultate obținute cu ajutorul telescopului spațial Kepler, supranumit și căutătorul de planete extrasolare.
Telescope-KeplerSpacecraft-20130103-717260main_pia11824-full (2) Telescopul spațial Kepler (Credit: NASA)
În cadrul conferinței s-a anunțat descoperirea a 715 noi planete extrasolare, care se rotesc în jurul a 305 stele. Aproape 95% dintre aceste planete sunt mai mici decât planeta Neptun, care, la rândul ei, este de patru ori mai mare decât Terra. Patru dintre aceste planete au un diametru mai mic decât 2,5 diametre terestre și se mișcă pe orbite aflate în zona locuibilă, cea care permite existența apei în stare lichidă. Una dintre aceste planete aflată în zona locuibilă, Kepler-296f, orbitează în jurul unei stele pe jumătate cât Soarele nostru, care are o luminozitate cu doar 5% mai mică decât acesta. Din păcate nu se știe dacă exoplaneta Kepler-296f, este una gazoasă (ceea ce ar împiedica apariția vieții, cel puțin a tipului de viață pe care o cunoaștem noi) sau una alcătuită din roci.
knownexoplanets În acest grafic, barele albastre reprezintă exoplanetele descoperite înainte de anunțul NASA din 26 februarie, iar barele portocalii indică noile exoplanete descoperite de Kepler. (Credit: NASA Ames/W Stenzel)
John Grunsfeld, unul dintre conducătorii directoratului pentru știință al NASA, sintetiza astfel noile rezultate: ”Echipa [telescopului spațial] Kepler continuă să ne uimească și să ne impresioneze cu rezultatele pe care le obține. Aceste noi planete și sisteme planetare seamănă cumva cu Pământul și Sistemul Solar, ceea ce prevestește o perspectivă minunată pentru viitorul telescop spațial James Web, care va fi capabil să caracterizeze aceste noi lumi.”
În ceea ce privește noile rezultate obținute cu ajutorul telescopului spațial Kepler (care se bazează pe datele obținute înainte ca telescopul să aibă probleme tehnice grave) este de remarcat numărul foarte mare de planete noi descoperite. Procesul de identificare al planetelor este unul extrem de laborios, care consumă foarte mult timp. De această dată, cercetătorii de la NASA au folosit o nouă metodă, una statistică, care permite identificarea rapidă a planetelor extrasolare, atunci când în jurul unei stele orbitează mai mult decât o singură planetă.
Tehnica se numește ”verificarea multiplicității” (verification by multiplicity) se bazează pe calculul probabilistic. Nu voi intra în prea multe detalii. Voi descrie doar pe scurt această metodă. Pentru a detecta o planetă extrasolară, Kepler folosește metoda tranzitului. El măsoară variațiile de luminozitate ale unei stele, atunci când prin fața ei trece o planetă. Dar aceste variații de luminozitate apar și în cazul în care avem de-a face cu sisteme stelare alcătuite din două sau mai multe stele. Dar, dacă datele ne indică prezența a mai mult de o singură planetă în jurul unei stele, atunci foarte probabil avem de-a face cu un sistem planetar, și nu cu un sistem stelar multiplu, deoarece sistemele stelare alcătuite din mai mult de două stele sunt mai degrabă instabile. Din acest motiv cercetătorii și-au concentrat atenția asupra stelelor care ofereau indicii că în jurul lor se rotesc mai multe exoplanete.
În comunicatul NASA este prezentată o analogie, cea a leului și a leoaicei. Să ne imaginăm o savană. În savana noastră imaginară leii sunt stelele observate de către Kepler, iar leoaicele sunt exoplanetele. Leoaicele se adună în grup, în timp ce leii au tendința de a călători pe cont propriu. Dacă veți vedea două feline, s-ar putea să aveți de-a face cu un leu și cu o leoaică sau, la fel de bine, ar putea fi doi lei. În cazul în care vedem un grup alcătuit din mai mult de două feline, atunci este foarte probabil ca acesta să fie compus dintr-un leu și mai multe leoaice. Astfel, căutând grupuri alcătuite din mai mult de două feline, avem o probabilitate foarte mare să identificăm leoaicele.
Cu noile exoplanete descoperite de Kepler, numărul planetelor extrasolare se apropie de 1.700, dintre care 961 au fost descoperit de telescopul spațial Kepler.
Surse: NASA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu