sâmbătă, 9 februarie 2013

Tehnologii extraordinare: noua staţiune britanică de cercetări antarctice se poate deplasa „pe schiuri” (VIDEO)

09.02.2013 |
1 Comentarii
Cu înfăţişarea SF care te duce cu gândul la o navă spaţială ajunsă pe o planetă înzăpezită, staţiunea de cercetări Halley VI, instalată de British Antarctic Survey pe Banchiza Brunt din Antarctica, este o construcţie futuristă capabilă nu numai să ofere ocupanţilor cele mai bune condiţii de trai şi de lucru, ci şi să se deplaseze dintr-un loc în altul, pentru a nu fi îngropată în zăpadă.

Alcătuită dintr-un şir de module cu picioare, construcţia se poate deplasa pe suprafaţa îngheţată, pentru a evita îngroparea în zăpadă care a afectat structurile instalate anterior pe Banchiza Brunt. Aceasta este cea de-a şasea staţiune ştiinţifică britanică instalată în  regiune; primele 4 au fost avariate de greutatea zăpezii adunate deasupra lor, iar cea de-a cincea, Halley V, a fost abandonată de teamă că s-ar putea scufunda prin ruperea stratului de gheaţă plutitor pe care se afla.
Banchiza Brunt, unde este amplasată Halley VI.
Halley VI, însă, n-ar trebui să aibă asemenea probleme, datorită caracteristicii ei unice - posibilitatea de a se deplasa.
Picioarele prevăzute cu „tălpi” fac posibilă mutarea construcţiei, la nevoie.
Inaugurarea staţiunii, În valoare de 25.8 milioane de lire sterline, proiectată de firma britanică Hugh Broughton Architects, marchează împlinirea unui secol de la faimoasa expediţie a exploratorului britanic Robert Scott pentru atingerea Polului Sud, o aventură eroică încheiată tragic, prin moartea întregii echipe de exploratori.
Halley VI este alcătuită din mai multe module - fiecare modul fiind prevăzut cu 4 picioare - conectate prin tuneluri şi care se găsesc la 4 metri deasupra solului.  Cuprinde, pe lângă laboratoare şi dormitoare, un spaţiu de relaxare şi socializare - în modulul roşu din mijloc - care include o sufragerie, un bar şi o sală de fitness. La capătul dinspre nord există şi o aşa-numită „cameră liniştită”, de unde poate fi contemplat peisajul antarctic.
Când staţiunea urmează să fie deplasată, modulele pot fi desprinse unul de celălalt şi mutate.
Staţiunea urmează să adăpostească între 16 şi 52 de membri ai personalului, în funcţie de sezon. Numărul maxim de persoane se adună în cursul lunilor de vară, în vreme ce iarna, în timpul celor 3 luni de întuneric absolut, când temperaturile scad până la -56 grade Celsius, vor rămâne doar 16 persoane, care să asigure funcţionarea staţiunii.
Staşiunea de cercettpri trebuie să reziste condiţiilor dure din Antarctica, unde temperaturile coboară până la zeci de grade sub zero.
Arhitecţii au avut nevoie de opt ani pentru a proiecta această construcţie hi-tech, capabilă să suporte condiţiile extrem de aspre ale mediului antarctic.
Construirea bazei a durat alţi patru ani, deoarece în fiecare an nu s-a putut lucra decât în timpul unei perioade de nouă săptămâni, în timpul verii antarctice.
Halley VI a fost construită în decursul a 4 ani, lucrându-se doar în cursul verii antarctice.
David Willetts, ministrul britanic responsabil de învăţământul superior şi ştiinţă, a numit noua bază de cercetări Halley VI „un triumf al design-ului, inovaţiei şi ingineriei britanice”.
Staţiunea urmează să fie utilizată de British Antarctic Survey, organizaţia ştiinţifică ai cărei membri desfăşoară, de ani de zile, cercetări importante privind câmpul magnetic al Terrei şi straturile superioare ale atmosferei, la graniţa cu spaţiul cosmic. Datele obţinute în precedenta bază de cercetări au dus, în 1985, la descoperirea, de către British Antarctic Survey, a găurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu