sâmbătă, 9 februarie 2013

De ce te îmbeţi mai tare atunci când combini alcoolul cu sucuri fără zahăr?

07.02.2013 |
2 Comentarii
Intenţionaţi să reduceţi numărul de calorii consumate atunci când consumaţi alcool şi alegeţi să combinaţi o băutură alcoolică cu un suc dietetic, fără zahăr? Dacă da, pregătiţi-vă pentru efectul mai puternic al alcoolului.

Conform unui nou studiu, combinaţia de suc fără zahăr cu alcool duce la îmbătarea mai rapidă decât combinarea aceleiaşi băuturi alcoolice cu un suc cu zahăr.
„Alcoolul, consumat alături de un suc dietetic, duce la un nivel mai ridicat al alcoolului în aerul respirat în comparaţie cu aceeaşi cantitate de alcool consumată cu un suc zaharat”, explică Cecile Marczinski, psihologul care a realizat noua cercetare.
De ce? Se pare că zahărul încetineşte absorbţia alcoolului din stomac spre fluxul sangvin.
„Cu alte cuvinte, sucul dietetic nu accelerează îmbătarea, ci zahărul din sucurile obişnuite încetineşte ritmul în care alcoolul este absorbit de corp”, explică Dennis Thombs, profesor la Universitatea North Texas Health Science Center. 
De ce a realizat Marczinski acest studiu? „Eram curioasă dacă alegerea unei băuturi dietetice poate duce la ridicarea nivelului de alcool din sânge peste limita legală”, a explicat cercetătoarea. În SUA, nivelul alcoolului din sânge dincolo de care condusul devine ilegal este de 0,08% (spre deosebire de România, unde este 0,00%).
Cercetătoarea a descoperit că un suc fără zahăr poate duce la depăşirea acestei limite. Atunci când voluntarii consumau alcool cu un suc fără zahăr, alcoolemia medie era de 0,091%. În schimb, dacă beau aceeaşi cantitate de alcool alături de un suc cu zahăr, alcoolemia era de 0,077%.
„Am fost surprinsă de rezultate, pentru că o creştere cu 18% reprezintă o diferenţă destul de mare”, a declarat Marczinski. Cercetătoarea afirmă că participanţii la studiu nu au simţit nicio diferenţă între cele două tipuri de băuturi.
Studiul este publicat în jurrnalul ştiinţific Alcoholism: Clinical & Experimental Research.
Sursa: NPR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu