vineri, 22 februarie 2013

Primele fragmente din meteoritul care a căzut în Rusia oferă indicii despre roca spaţială (FOTO)


18.02.2013 |
0 Comentarii



 Oamenii de ştiinţă ruşi au anunţat astăzi că au descoperit fragmente din meteoritul care s-a prăbuşit vineri peste munţii Urali din Rusia, provocând o undă de şoc ce a dus la rănirea a 1.200 de persoane şi care a provocat daune câtorva mii de case.


Meteoritul a explodat la câteva zeci de kilometri deasupra Pământului, bucăţile fiind răspândite în jurul oraşului Chelyabinsk din centrul Rusiei. Experţii afirmă că meteoritul a avut o forţă explozivă de cel puţin 20 de ori mai mare decât cea a bombei nucleare folosite în cel de-al Doilea Război Mondial deasupra Hiroshimei, însă atmosfera Terrei a absorbit cea mai mare parte a energiei.
Scafandrii care s-au scufundat într-un lac din regiune despre care se credea că găzduieşte o parte din meteorit nu au reuşit să identifice vreun element al meteoritului în urma primei misiuni.
Cu toate acestea, membrii Academiei Ruse de Ştiinţe au efectuat teste chimice asupra unor roci neobişnuite descoperite în apropierea lacului şi au concluzionat că acestea nu sunt de pe planeta noastră.
„Putem confirma că particulele unor substanţe descoperite în urma unei expediţii în apropiere de lacul Cherbakul au, într-adevăr, compoziţia unui meteorit”, a declarat Viktor Grokhovsky, membru al Academiei Ruse de Ştiinţe, pentru RIA Novosti.
Cercetătorul a anunţat pe site-ul Universităţii Federale din Urali că „meteoritul aparţine clasei chondritelor obişnuite”. Grokhovsky afirmă că meteoritul era compus parţial din fier metalic, crisolit şi sulfit. Conţinutul de fier al meteoritului a fost estimat la 10%.
„Cel mai probabil, meteoritul va purta numele de Chebarkul”, se arată în anunţul universităţii ruse.

Vânătorii de meteoriţi au postat anunţuri pe site-urile ruseşti oferind până la 300.000 de ruble (10.000 de dolari) pentru fragmente autentice din meteoritul care a căzut vineri în Rusia.
Autorităţile din Chelyabinsk au limitat accesul la lacul Chebarkul şi nu au permis accesul jurnaliştilor şi cercetătorilor independenţi în apropiere de gaura creată în stratul gros de gheaţă ce acoperă lacul.

Grokhovsky anunţă că micuţa rocă descoperită de echipa sa şi alte 50 de mostre au fost descoperite în zăpadă, la mică distanţă de lac. Cercetătorul e convins că un fragment mult mai mare se găseşte în apele lacului, chiar dacă autorităţile au anunţat că nu au găsit nimic în lac.
„Lacul este în continuare încercuit de poliţie, este destul de clar că meteoritul este îngropat acolo”, a anunţat cercetătorul.

„Dat fiind că am găsit aceste fragmente, ce provin din stratul superior al meteoritului, acest lucru înseamnă că elementul principal se află în lac”, a declarat omul de ştiinţă pentru agenţia Interfax.

Grokhovsky a explicat că echipa sa de cercetători nu a acţionat la ordinele guvernului rus, ci a decis să acţioneze pe cont propriu, căci un astfel de eveniment este extrem de rar.
„Am decis singuri să facem acest lucru. Ca membru al Academiei Ruse, nu am putut să stau deoparte, astfel că am decis să trimit echipa noastră la faţa locului”, a explicat specialistul.

Sursa: AFP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu