luni, 11 februarie 2013

Cât de rare sunt civilizaţiile extraterestre inteligente? Cercetătorii ne dau răspunsul!

11.02.2013 |
2 Comentarii
Un grup de astronomi au analizat datele prelevat de observatorul Kepler şi au ajuns la concluzia că mai puţin de una dintr-un milion de stele din Calea Lactee ar putea susţine viaţa inteligentă.

Cercetătorii de la Universitatea din California au utilizat Green Bank Telescope pentru a căuta semnale radio inteligente ce ar putea veni dinspre 86 de stele din galaxie. Deşi nu au primit niciun răspuns, ei şi-au folosit studiul ca probă statistică şi au concluzionat că şansa de a găsi extratereştri este una la un milion. 
În urma misiunii Kepler s-au descoperit 2,740 de planete care orbitează stele din galaxia noastră, dar ultimele cercetări demonstrează că s-ar putea să fie vorba de un număr mult mai mare de planete. Potrivit fizicianului Dan Werthimer, cel care a coordonat cel mai mare proiect SETI (creat pentru căutarea lumilor extraterestre inteligente), susţine că în Calea Lactee ar exista un trilion de planete, ceea ce însemnă că numărul acestora îl depăşeşte pe cel al stelelor. 
În cea mai recentă cercetare a lor, oamenii de ştiinţă au ales 86 de stele, pe beza unei liste ce conţine 1.235 de planete candidate. Stelele selectate fie aveau 5 sau 6 planete candidate pe orbită, fie aveau pe orbită planete despre care se presupune că ar avea condiţii de viaţă similare cu cele ale Terrei. 
După ce au colectat câte 5 minute de emisii radio de la fiecare stea, cercetătorii au analizat datele căutând semnale de intensitate mare, cu o lăţime de bandă îngustă şi care pot fi produse doar în mod artificial. Majoritatea stelelor observate se aflau la peste 1.000 de ani lumină, ceea ce însemnă că doar semnalele care au fost îndreptate în mod intenţionat spre Pământ ar fi putut fi detectate. 
Pe viitor, oamenii de ştiinţă speră să poată folosi Green Bank Telescope pentru a observa dacă aceste planete comunică una cu cealaltă. 
Sursa: Red Orbit
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu