joi, 27 decembrie 2012

Cea mai simplă metodă prin care putem stimula creativitatea şi capacitatea mentală de rezolvare a problemelor

27.12.2012 |
0 Comentarii
Plimbatul peste munţi şi văi ar putea fi cea mai bună cale prin care ne putem „reîncărca bateriile” – cât timp lăsăm dispozitivele electronice acasă.

Oamenii de ştiinţă încearcă să demonstreze ceea ce scriitorii au aflat încă de acum câteva secole: contactul cu natura poate stimula creativitatea şi capacitatea de a rezolva probleme.
Persoanele care au petrecut patru zile în sălbăticie fără acces la dispozitive electronice au obţinut scoruri cu 50% mai mari într-un test de creativitate, au anunţat cercetătorii.
Studiul a fost efectuat pe 56 de persoane care au luat parte la unul din cele patru grupuri care au efectuat câte o expediţie în natură. La începutul şi la finalul celor patru expediţii, toţi participanţii au efectuat un test de creativitate. În medie, la începutul expediţiei participanţii rezolvau 4 din 10 sarcini, iar la finalul expediţieei 6 din 10.
Psihologii de la Universitatea Utah care au efectuat acest studiu afirmă că „societatea modernă este înţesată de evenimente subite (sirene, claxoane, telefoane mobile care sună, alarme, televizoare) care «fură» atenţia”. „În schimb, mediul natural este asociat fascinaţiei delicate, care permite sistemului de atenţie executivă să se refacă”, au adăugat cercetătorii.
„Atenţia executivă” este capacitatea oamenilor de a schimba rapid între sarcini, fiind un talent important în societatea modernă, care este însă epuizat de solicitările constante ale mediului tehnologizat.
Autorii studiului publicat în jurnalul Public Library of Science (PLoS) One afirmă că nu pot fi siguri dacă efectele înregistrate se datorează expunerii la natură sau eliminării dispozitivelor electronice, sau unei combinaţii a celor doi factori.
„Studiul nostru arată că patru zile petrecute în natură şi deconectarea de la tehnologie şi de la mass-media duc la îmbunătăţirea capacităţilor creative şi a capacităţii de rezolvare a problemelor cu 50%”, au concluzionat oamenii de ştiinţă.
„Această cercetare este o metodă prin care putem demonstra că interacţiunea cu natura aduce beneficii reale, măsurabile, asupra capacităţii de a rezolva probleme în mod creativ, lucru care nu fusese demonstrat până acum”, a comentat David Strayer, coautor al studiului şi totodată profesor de psihologie la Universitatea Utah.
„Cercetarea poate sta la baza înţelegerii a ceea ce înseamnă să interacţionezi în mod sănătos cu lumea şi arată că a te îngropa în faţa unui computer 24/7 ar putea produce costuri ce pot fi remediate printr-o simplă plimbare prin natură”, a concluzionat Strayer.
Alte studii mai vechi au arătat că o plimbare lungă poate duce la îmbunătăţirea capacităţii de a corecta un text, la îmbunătăţirea abilităţii de a percepe o iluzie optică şi la îmbunătăţirea capacităţii de a repeta o listă de numere în mod invers.
Sursa: The Independent

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu