vineri, 9 octombrie 2015

DESCOPERIRE neaşteptată în nucleul Pământului. Ce s-a întâmplat la 1.800 km adâncime

09.25.2015 | ● Vizualizări: 35177
Sursa foto: Antoine Pitrou/Institut de Physique du Globe de Parise Physique     + zoom DESCOPERIRE neaşteptată în nucleul Pământului. Ce s-a întâmplat la 1.800 km adâncime
Galerie foto (1)
Geologii Lewrence Livermore şi Rick Ryerson au descoperit noi informaţii cu privire la nucleul şi mantaua Pământului luând în considerare caracteristicile geofizice şi geochimice. Această descoperire dezvăluie procesul formării Pământului.
Nivelul ridicat al oxigenului prezent în nucleul planetei Pământ indică acumularea de material mult mai oxidat faţă de cel din manta, asemănător asteroizilor.
Pământul s–a format acum 4 miliarde de ani în urma acumulării de materie, iar energia provenită din impacturi a menţinut stratul exterior prin apariţia unui ocean de magmă.  Separaţia gravitaţională dintre metal, silicat şi oceanul de magmă rezultă din faptul că Pământul are un nucleu metalic şi o manta silicată.
Prin combinarea petrologiei experimentale, geochimiei, mineralelor fizice şi seismologiei, echipa de cercetători a aflat că formarea nucleului a avut loc într–un ocean de magmă fierbinte şi lichidă care nu depăşea 1,800 de km adâncime, în condiţii mai mari de oxidare faţă de cele actuale.

„Oceanul de magmă al Pământului şi–a început procesul de oxidare şi s–a diminuat în timpul infiltrării oxigenului în nucleu”, afirmă Ryerson.
În concluzie, s–a aflat că nivelul concentraţiei de oxigen din nucleu este mai mare, iar nivelul de silicon este mai mic faţă de cel estimat anterior.
Sursă: Sciencedaily

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu