vineri, 9 octombrie 2015

DESCOPERIRE neaşteptată făcută de astronomi la Galaţi: ''E confirmat''

Ovidiu Matache | 10.01.2015 | ● Vizualizări: 7751
sursa foto Observatorul astronomic Galaţi     + zoom DESCOPERIRE neaşteptată făcută de astronomi la Galaţi: ''E confirmat''
Galerie foto (1)
Trei stele variabile, din constelaţiile Cassiopeia şi Cefeu, au fost descoperite de specialiştii Observatorului Astronomic din Galaţi, fiind denumite Galati V3, Galati V4 şi Galati V5, după ce, în 2013, s-au descoperit, de la acelaşi observator, alte două stele variabile - Galati V1 şi Galati V2.
La Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi s-au realizat în perioada octombrie 2014 - iulie 2015 observaţii astronomice având ca scop descoperirea de noi stele variabile, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de instituţia muzeală, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Observaţiile astronomice au fost realizate cu un telescop cu diametrul oglinzii principale de 400 de milimetri şi camera CCD SBIG STL-6303e, iar în urma analizei datelor obţinute s-a constatat faptul că trei stele din constelaţiile Cassiopeia şi Cefeu sunt, de fapt, stele variabile - stele a căror luminozitate variază periodic - şi au fost denumite Galati V3, Galati V4 şi Galati V5.
"Galati V3 este o stea variabilă de tip Delta Scuti, variaţia strălucirii acesteia fiind de ordinul orelor. Variaţia luminozităţii este rezultatul unor procese interne care se desfăşoară în interiorul stelei. Galati V4 şi Galati V5 sunt stele variabile de tipul EW (W Ursae Majoris), numite şi binare în contact. Stele variabile de tip W Ursae Majoris sunt un sistem format din două stele care orbitează în jurul centrului comun de masă. Aceste stele ale sistemului binar au suprafeţele în contact şi se deformează reciproc, având forme elipsoidale datorită atracţiei gravitaţionale şi rotaţiei rapide. În acelaşi timp aceste stele se eclipsează reciproc, ceea ce face să existe o variaţie a strălucirii sistemului binar", se arată în comunicat.
De asemenea, se precizează că descoperirea unor stele variabile de tipul EW (W Ursae Majoris) reprezintă o premieră în astronomia din România.
Cele trei stele variabile sunt circumpolare, fiind vizibile din România tot timpul anului, cu ajutorul unui instrument optic.
Toate datele obţinute în urma descoperirii acestor noi stele variabile au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO - American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile, confirmându-se astfel descoperirea acestora.
Descoperirea celor trei stele variabile a fost realizată de o echipa formată din Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi, Vlad Tudor, doctorand în astrofizică la Curtin University din Australia (în acelaşi timp şi membru al Astroclubului "Călin Popovici" din Galaţi), şi Alex Dumitriu, membru în Consiliul de Administraţie la The Astronomical Society of Glasgow (de asemenea membru al Astroclubului "Călin Popovici" Galaţi).
Specialiştii în astronomie de la Galaţi au mai descoperit, în anul 2013, în constelaţiile Cassiopeia şi Andromeda, două stele variabile de tip Delta Scuti care au fost denumite Galati V1 şi Galati V2.
Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu