sâmbătă, 18 iulie 2015

Cercetătorii sunt pe urmele ”tinereţii fără de bătrâneţe”. Un medicament revoluţionar ne-ar putea întineri simultan muşchii şi ţesutul cerebral

05.20.2015 |
Oamenii de ştiinţă au identificat un medicament care întinereşte atât muşchii cât şi ţesutul cerebral al şoarecilor.
Cercetarea este la început, însă ar putea reprezenta primul pas către un tratament care ar putea reda tinereţea mai multor părţi ale corpului în acelaşi timp.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, o parte din motivul care duce la degradarea corpului nostru îl reprezintă faptul că celulele stem adulte nu mai înlocuiesc celulele deteriorate. Cercetătorii au descoperit, însă, că un medicament numit inhibitor kinaza (agent care transformă forma inactivă a unei enzime în forma activă) Alk5 care poate reporni activitatea celulelor stem astfel încât acestea să continue să înlocuiască celulele degradate.

”Am stabilit că poţi folosi o singură moleculă foarte mică pentru a salva funcţii esenţiale nu doar la ţesutul cerebral îmbătrânit, dar şi la muşchi”, a spus David Schaffer, unul dintre autorii studiului. ”Acestea sunt veşti bune pentru că dacă fiecare ţesut ar avea un mecanism molecular diferit pentru îmbătrânire, nu am putea să salvăm funcţiile multiplelor ţesuturi cu o singură intervenţie”, a explicat el.
Acest studiu este cu atât mai interesant cu cât nu se axează pe salvarea unui singur organ, ci pe restabilirea integrităţii întregului organism şi redarea funcţiilor la nivelul înregistrat în tinereţe.
Ideea a pornit de la o descoperire din 2005, când un grup de cercetători a arătat că transfuzia de sânge la şoareci duce la întinerirea celulelor stem. Acum, cercetătorii au vrut să vadă ce anume din sânge a generat această reacţie. În ultimul deceniu acesta a fost identificat drept TGF-beta1 - agent care suprimă activitatea celulelor stem pe măsură ce îmbătrânim.
Noul medicament, Alk 5, este deja testat ca posibil tratament pentru cancer. Acesta are capacitatea de a inhiba activitatea agentului astfel încât acesta să nu îmbătrânească celulele stem.
Cercetătorii avertizează că acesta este doar unul dintre ”culoarele” biochimice implicate în procesul de îmbătrânire. Ei caută acum o metodă prin a schimba mediul celulelor stem astfel încât acestea să ne poată menţină tineri pentru o perioadă mai lungă de timp.
Sursă: Science Alert

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu