luni, 25 mai 2015

Străluceşte cu puterea a 300 de trilioane de stele ca Soarele. Fenomenul ciudat care va schimba modul în care înţelegem Universul

Corina Vârlan | 23.05.2015 |
4 Comentarii
FOTO: news.com.au     + zoom Străluceşte cu puterea a 300 de trilioane de stele ca Soarele. Fenomenul ciudat care va schimba modul în care înţelegem Universul
Galerie foto (1)
Astrofizicienii au descoperit o galaxie izolată care străluceşte cu o lumină atât de puternică încât ai nevoie de mai bine de 300 de trilioane de stele ca Soarele pentru a o egala.
Cunoscută sub numele de WISE J224607.57 - 052635.0, cea mai luminoasă galaxie descoperită vreodată a fost localizată folosind date NASA. Specialiştii NASA sunt de părere că descoperirea va schimba tot ceea ce ştiam despre Univers.
"Privim o fază foarte intensă în evoluţia galaxiei", explică ei. Echipa susţine că găuri negre masive aflate în centrul galaxiei sunt responsabile pentru acest fenomen ciudat.
"Găuri negre masive atrag gazul şi materia în discul din jurul lor, încălzindu-l până la temperaturi extreme de milioane de grade Celsius şi generând lumină puternică, vizibilă, ultravioletă şi raze X", spun cei de la NASA.
"Lumina este blocată de coconii de praf din jur. În timp ce praful se încălzeşte, acesta radiază lumină infraroşie", adaugă ei.
Pentru că lumina a călătorit mai bine de 12,5 miliarde de ani pentru a ajunge la noi, oamenii de ştiinţă cred că gaura neagră din această galaxie are dimensiuni impresionante. "Gaura neagră avea deja de miliarde de ori masa Soarelui nostru atunci când Universul avea doar o zecime din vârsta sa actuală de 13,8 miliarde de ani", explică specialiştii NASA.
Sursă: news.com.au

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu