marți, 19 mai 2015

Interviu Descoperă. Alergiile de primăvară: Cum le recunoaştem şi la ce riscuri ne supunem dacă nu le tratăm

16.05.2015 |
0 Comentarii
FOTO: Publimedia // Shutterstock     + zoom Interviu Descoperă. Alergiile de primăvară: Cum le recunoaştem şi la ce riscuri ne supunem dacă nu le tratăm
Galerie foto (1)
Conjunctivita este cea mai frecventă alergie oculară de care trebuie să ne ferim în această perioadă, avertizează Dr Beatrice Voiculescu, medic oftalmolog la site-ul de optică medicală Videt. Care sunt simptomele, cât de periculoase sunt şi ce trebuie să facem pentru a le trata, aflaţi din interviul de mai jos.
Descoperă: Care sunt principalii alergeni ce declanşează alergiile oculare?
Dr. Beatrice Voiculescu: Alergiile oculare se manifestă clinic ca şi conjunctivite alergice ce apar ca răspuns la diferiţi factori de mediu: polen, praf, pene, picături/ungunete oftalmologice, soluţia lentilelor de contact, dar şi acarieni. Anumite coliruri şi cosmetice aplicate la nivelul ochilor şi regiunii perioculare pot determina de asemenea conjunctivite alergice.
Principilul factor de risc în cazul alergiilor oculare îl reprezintă terenul atopic al pacientului cunoscut cu numeroase episoade de alergie; este de fapt o reacţie imună anormală la substanţe străine (alergeni).
Descoperă: Care sunt primele simptome ale unei astfel de alergii?
Dr. Beatrice Voiculescu: Principalele simptome ale alergiilor oculare sunt mâncărimea, senzaţia de arsură, roşeaţă, lăcrimarea şi edemul pleoapelor. Tratamentul nu vindecă alergia în sine, ci doar reduce simpomele bolii. În cazul în care simpomele sunt severe şi persistene poate fi afectată corneea şi scade acuitatea vizuală.
Cu cât alergiile devin mai serioase, cu atât simptomele devin şi mai inconfortabile şi ne pot întrerupe viaţa personală şi profesională.
Descoperă: Ce trebuie să facem dacă facem o alergie oculară? Ne putem trata singuri sau trebuie să mergem la medicul oftalmolog?
Dr. Beatrice Voiculescu: Conjunctivita alergică se tratează numai de către medicul oftalmolog. Cel mai important factor în tratamentul alergiei oculare este identificarea şi înlăturarea pe cât posibil a alergenului din mediu. Tratamentul topic pentru fazele acute constă în lacrimi artificiale fără conservanţi, antihistaminice, stabilizatori de membrană mastocitară şi corticosteroizi.
Pentru tratamentul conjunctivitei alergice este foarte importantă identificarea şi înlaturarea, pe cât posibil, a alergenilor din mediu. În cazurile uşoare se recomandă lacrimi artificiale fără conservanţi ce diluează alergenul şi ameliorează simptomatologia şi antihistaminice. În cazurile severe se utilizează corticosteroizi topici în cure scurte. Stabilizatorii  membranei mastocitare se pot folosi ca tratament profilactic pe termen lung, iar efectul se instalează dupa 2 săptămâni de administrare.
Tratamentul antialergic administrat oral este puţin eficient în combaterea simptomelor oculare.
Descoperă: Cât de periculoase pot fi alergiile oculare?
Dr. Beatrice Voiculescu: Netratată, o conjunctivită alergică poate duce la afectarea corneei şi scăderea acuităţii vizuale. 
Pacienţii trebuie neapărat să se prezinte la oftalmolog pentru un diagnostic corect. Trebuie evitată autodiagnosticarea şi autotratamentul pentru ca pot apărea complicaţii cauzate chiar de excesul de tratament necorespunzător. În cazul în care simptomele sunt foarte persistente, supărătoare şi apare scăderea vederii pacientul trebuie să se adreseze obligatoriu medicului oftalmolog.
Descoperă: Ce persoane sunt predispuse la astfel de alergii?
Dr. Beatrice Voiculescu: Femeile adulte şi copiii sunt mai predispuşi la alergii decât restul.
Persoanele predipuse la alergii oculare sunt persoanele cu manifestări atopice cum sunt astmul, dermatita atopică, eczema, urticaria şi cei care au alergii alimentare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu