miercuri, 26 martie 2014

Descoperite dintr-o lovitura: 32 de noi planete extrasolare

20.10.2009 |
Descoperite dintr-o lovitura: 32 de noi planete extrasolare     planete extrasolare, terra, sistem planetar, telescop, observator + zoom Descoperite dintr-o lovitura: 32 de noi planete extrasolare
Galerie foto (1)
La Porto, in Portugalia, pe parcursul conferintei “Catre alte pamanturi”, protagonistii proiectului HARPS (High Accuracy Radial Velocità Planet Search) au anuntat descoperirea a 32 noi planete extrasolare, adica planete care orbiteaza in jurul altor stele din Calea Lactee. Niciuna nu este insa locuibila.
La proiectul HARPS, care a debutat in urma cu 5 ani, sub conducerea lui Michel Mayor de la Observatorul din Geneva, au lucrat circa 20 de astronomi din toata Europa, iar secretul succesului acestora l-a reprezentat un instrument sofisticat instalat pe telescopul de 3,6 metri al ESO (European Southern Observatory), aflat in functiune in localitatea La Silla din Chile.
In cadrul HARPS, cercetatorii au identificat prezenta a 75 de planete in decursul a cinci ani, in 30 de sisteme planetare diferite, din cele circa 400 planete extrasolare descoperite in total pana acum.

Noile planete descoperite s-au dovedit a fi extrem de diferite: de la corpuri doar putin mai mari decat Terra la "giganti", cu mase depasind de mai multe masa lui Jupiter. "Aceste observatii ne-au certificat diversitatea populatiei planetare existente in jurul astrelor indepartate, ajutandu-ne sa explicam mai bine formarea sistemelor solare", a precizat Nuno Santos, unul dintre cercetatori.

Sursa: Corriere della Sera
CITESTE SI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu