sâmbătă, 8 februarie 2014

Un dispozitiv mic și ieftin ajută la identificarea cancerului pancreatic în doar câteva minute


1 / 2 imagini
O echipă de cercetători de la Universitatea din Washington (UW) a creat un dispozitiv nonelectronic, cu mijloace simple, care simplifică extrem de mult procesul de identificare a cancerului pancreatic din laboratoarele medicale.
1-creditcardsi Cancerul pancreatic este o afecțiune cu o dezvoltare rapidă și efecte devastatoare. Conform Physorg.com, cel puțin 94% dintre pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic mor în maximum cinci ani. Examinările de rutină pentru cancer de sân, colon și plămâni au dus la îmbunătățirea tratamentelor și a deznodământului pentru pacienții care suferă de aceste afecțiuni, pentru simplul fapt că au putut fi detectate mai devreme.
În prezent, un medic patolog prelevează o mostră de țesut și o trimite apoi la laborator unde este tăiată în fâșii subțiri și așezată pe plăci pentru a fi analizată optic (la microscop) pentru identificarea anomaliilor.
Prototipul de dispozitiv al echipei de la UW poate procesa biopsia cu ajutorul transportului de fluid, fără a trece prin mâinile medicilor. Mai mult, tehnologia permite analiza întregului țesut al biopsiei în imagistică 3D, care oferă o imagine mult mai completă a constituției celulare a unei tumori.
Culmea este că dispozitivul este extrem de simplu de făcut, cu mijloace prezente chiar în laborator. Americanii au dat câteva găuri mici pe marginile unui vas Petri și au conectat între orificii niște tuburi din teflon. Apoi au umplut pur și simplu vasul cu silicon. După ce siliconul s-a întărit, au tăiat excesul de tubulețe și au scos mulajul din vas.
Realizarea este cea că au reușit să introducă în tuburi tot țesutul biopsiei, într-o soluție, cu ajutorul unei seringi, pentru a-l putea analiza cu atenție. Bineînțeles, dispozitivul minimalist ar putea simplifica și procesarea și analizarea altor biopsii și asta, cu un efort minim, într-un timp mult mai scurt.


Sursă: Phys.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu