vineri, 31 ianuarie 2014

Senzorul de sare ne-ar putea salva străzile

1 / 1 imagini
O echipă de ingineri de la Universitatea Carlos III din Madrid au creat un senzor optic care poate detecta cantitatea de sare de la nivelul străzii în timp real.
La prima zăpadă, utilajele contractate de primării încep să împrăștie sare pe străzi pentru a preveni înghețul apei la nivelul carosabilului. Este o soluție mult mai puțin costisitoare decât alte substanțe, agreată în multe orașe europene mari, dar clorura de sodiu are un efect coroziv care afectează asfaltul străzilor, automobilele, dar și vegetația și, în final, pungile acvifere, o sursă indispensabilă de apă potabilă.
Nu ne putem permite să eliminăm deocamdată folosirea sării, dar îi putem limita efectele. Utilajele împrăștie mai multă sare decât este necesară pentru a-și simți efectele benefice, iar inginerii spanioli doresc să prevină exact acest lucru. Ei au reușit să creeze un senzor care măsoară proprietățile luminiscente ale clorurii de sodiu la acțiunea razelor UV (ultraviolete). Astfel, echipamentul poate detecta concentrații de sare de minimum 20 g/m2, cantitatea recomandată, care nu trebuie depășită. „Echipamentul poate fi controlat de la distanță, iar designul său compact permite instalarea acestuia în orice vehicul utilitar”, spune Marta Ruiz-Llata, lector al departamentului de tehnologie electronică al Universității Carlos III.
Senzorul a intrat deja în faza de cercetare și implementare de către Alvac S.A., o companie care studiază protecția drumurilor. Senzorul de sare va fi o parte constituentă a unui viitor sistem de evaluare a parametrilor drumurilor, dezvoltat de această companie.
Sursă: Universitatea Carlos III via Gizmag

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu