Cinci moduri uluitoare prin care plantele carnivore îşi prind prada
Plantă carnivoră - Drosera
(Foto: Shutterstock.com)
+ zoom
Galerie foto (5)
Toate plantele carnivore se confruntă cu o problemă comună: în mediul în care trăiesc nu se găsesc destule substanţe nutritive. De-a lungul timpului, aceste plante au evoluat având capacitatea de a ademeni insecte care să le asigure necesarul de substanţe nutritive pentru supravieţuire. Până acum, oamenii de ştiinţă au identificat cinci mecanisme diferite de imobilizare a prăzii: „capcana urnă”, „capcană de muşte” lipicioasă, „capcana vezică”, „capcana tirbuşon” şi „capcana cu arc”.
1. Prinderea în urnă
Acesta este cel mai simplu mecanism de prindere a prăzii: un receptacul sub formă de urnă (care, de fapt, este o frunză modificată) conţine fluid digestiv în care cade sau alunecă prada.
Plantă carnivoră - Nepenthes (Foto: Shutterstock.com)
2. „Capcană de muşte” lipicioasă
Cele mai multe plante carnivore au evoluat dezvoltând substanţe lipicioase pe frunze sau pe alte organe.
Cele mai cunoscute plante de acest gen sunt cele din genul roua cerului (Drosera), care se găsesc pe toate continentele, exceptând Antarctica.
Plantă carnivoră - Drosera (Foto: Shutterstock.com)
3. Capcanele vezică
În topul strategiilor pe care le folosesc cele mai multe plante carnivore pentru prinderea prăzii, pe locul 2, după „capcana de muşte”, se clasează capcanele vezică Plantele care adoptă acest stil sunt Utricularia. Ele pot fi acvatice, terestre sau epifite (supravieţuind pe baza apei substanţelor nutritive colectate din aer). Interesant este că Utricularia, sau otrăţelul de baltă, are un organ mic asemănător cu o vezică, localizat la nivelul rădăcinilor. Acest organ prinde şi digeră mici nevertebrate. Aceste vezici au o serie de prelungiri aşezate aproape de o trapă. Astfel, când prada atinge prelungirile, trapa este deschisă rapid şi nevertebratul este supt în interior.
Utricularia - plantă carnivoră (Foto: Shutterstock.com)
Genlisea, o „rudă” a otrăţelului de baltă, a dezvoltat un alt mecanism: capcana tirbuşon. Acest tip de plante cresc în medii foarte umede. În mod remarcabil, plantele din specia Genlisea nu au portaltoi, ele fiind alcătuite dintr-o rozetă mică de frunze care este localizată deasupra solului şi care realizează funcţiile normale de fotosinteză. De asemenea, aceste plante au un număr ridicat de frunze non-fotosintetizante localizate sub nivelul solului care nu numai că servesc ca ancoră, ci şi ca un soi de capcană pentru nevertebrate mici.
Plantă carnivoră - Genlisea Violacea
5. Capcana „cu arc”
Cel de-al cincilea mecanism a fost observat odată cu descoperirea plantei Dionaea muscipula, în 1768. De atunci , oamenii de ştiinţă au fost uimiţi de acest mecanism de prindere a prăzii.
Dionaea muscipula, plantă carnivoră (Foto: Shutterstock.com)
Sursa: Real Clear Science
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu