duminică, 24 februarie 2013

Un cercetător român propune soluţia prin care despărţirile devin mai uşor de suportat

17.02.2013 |
De obicei, despărţirile sunt dureroase, dar se pare că tehnologia poate face ca această experienţă să fie şi mai neplăcută. Din fericire, un cercetător român vine cu o propunere ce ne-ar putea să gestionăm mai bine aceste situaţii.

Doi cercetători,Corina Sas de la Universitatea din Lancaster şi Steve Whittaker de la Universitatea din California, Santa Cruz, au realizat un studiu pe 24 de indivizi care tocmai trecuseră printr-o despărţire, urmărind modul în care aceştiaî ţi gestionau materialele digitale (fotografii, filmări,mail-uri, muzica etc) legate de relaţia de cuplu din care tocmai ieşiseră. 
Astfel s-a constatat că subiecţii dezvoltaseră o varietate de moduri în care „scăpau” de aceste materiale, în funcţie de cât de răniţi se simţeau. 
În mare s-au remarcat trei strategii principale. „Unii oameni tind să păstreze mai mule materiale din acest fel lucru care îi face să îşi readucă în memorie amintiri dureroase. Alţii, mai impulsivi, şterg toate aceste posesii digitale, dar mai târziu s-ar putea să regrete asta, în timp ce alţii aleg să nu mai acceseze o perioadă materialele, urmând ca ulterior să hotărască pe care le elimină”, a explicat Sas. 
„Mulţi oameni greşesc când renunţă la materialele digitale, unii dintre ei le şterg pe toate iar apoi regretă”, a adăugat şi Whittaker. 
Totuşi este mult mai greu să ştergi o „relaţie digitală” decât să arzi nişte scrisori, iar materialele de pe Twitter sau Facebook sunt cel mai greu de gestionat după o despărţire. Urmele lăsate de relaţiile de cuplu pe reţelele de socializare „pot fi deosebit de greu de înlăturat”, susţine Sas. 
Una dintre cele mai mari probleme legate de interacţiunile şi conţinutul de pe Facebook este faptul că acestea pot aminti mereu de fostul partener. Excepţie făcând cazul în care o persoană decide să se elimine fostul partener din lista de prieteni. 
Şi atunci ce este de făcut?
Salvarea vine, aşa cum era de aşteptat, tot din partea tehnologiei. 
  Sas şi Whittaker propun ca reţelele de socializare să ofere mai multe funcţii pentru cupluri, astfel încât, în cazul unei despărţiri, persoanele în cauză să poată şterge mai uşor informaţiile despre relaţie. De asemenea, ei propun şi dezvoltarea unui software special un „instrument care va aduna într-un singur loc posesiile digitale legate de fostul partener”. Colectarea digitală şi automată a tuturor datelor legate de un cuplu (poze, email-uri, mesaje etc), va necesita utilizarea unor tehnici inteligente, precum programe de recunoaştere facială. Totuşi, specialiştii susţin că un astfel de software ar ajuta oamenii care tocmai ies dintr-o relaţie să îşi gestioneze mai bine materialele digitale. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu