luni, 11 februarie 2013

Tot mai multi vulcani vor erupe pe Terra

21.04.2010 |
10 Comentarii
In vreme ce efectele incalzirii globale au fost asociate, cu precadere, cu disparitia terenurilor agricole si, implicit, cu accelerarea crizei alimentelor la nivel planetar; cu cresterea nivelului marilor si oceanelor ca urmare a topirii ghetarilor sau cu criza apei potabile, un nou studiu realizat de cercetatorii universitatilor de geologie din Leeds si Reykjavik aduce in discutie un pericol pe care multi l-au trecut cu vederea pana in prezent... intensificarea eruptiilor vulcanice.

Conform cercetatoarei britanice Carolina Pagli si omologul sau islandez, Freysteinn Sigmundsson, Vatnajokull - cea mai mare calota de gheata din Islanda - dispare cu o rata de 5 kilometri cubi pe an, o rata cu mult accelerata fata de primele decenii ale secolului XX. Urmarea disparitiei gheturilor islandeze este reducerea presiunii exercitata asupra scoartei terestre, proces ce accelereaza ritmul transformarii rocilor subterane in magma. Calculele celor doi geologi arata deja o crestere cu cel putin 10% a ratei de producere a magmei fata de secolul trecut.
"Chiar daca Vatnajokull nu reprezinta un etalon pentru intreaga planeta, calota islandeza fiind situata chiar la intrtaierea a doua placi tectonice, topirea ghetarilor produce, pe langa scadarea presiunii asupra scoartei terestre, cresterea nivelului marilor si oceanelor, mutand, practic, centrii de presiune. Un atare proces nu poate duce decat la miscarea semnificativa a placilor tectonice si la cresterea riscului de aparitie a eruptiilor vulcanice. Imaginati-va cum scoarta terestra, apasata de gheturile arctice, se elibereaza de presiunea acestora si se ridica rapid. Apoi, imaginati-va apele oceanice care pun presiune pe placile tectonice in locuri care nu au cunoscut aceste efecte", sustine si Bill McGuire, profesor in cadrul Universitatii din Londra.

Carolina Pagli a indicat Muntele Erebus din Antarctica, Insulele Aleutine si vulcanii din Alaska drept locuri in care trebuie sa ne asteptam in curand la puternice eruptii vulcanice. Totodata, cercetatoarea britanica a mentionat si pericolul aparitiei unor vulcani in locuri total neasteptate. "Cat de curand, ne vom confrunta cu o cresterea masiva a activitatii vulcanice la nivel global. Privind spre trecutul Pamantului, spre fostele ere marcate de incalziri globale, vom vedea limpede ca si atunci au avut loc aceleasi fenomene", a atentionat aceasta.

Sursa: DailyGalaxy

CITESTE SI:
DESCOPERA lumea in care traiesti:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu