joi, 7 februarie 2013

Terra: Zeiţă-Mamă sau superorganism?

Mihaela Stanescu | 22.04.2011 |
15 Comentarii
Dacă planeta noastră ar fi o persoană, azi i-am putea spune cu toţii LA MULŢI ANI! Pământului, care ne ţine pe toţi, ne-a ţinut şi ne va mai ţine, care ne hrăneşte, ne rabdă prostiile şi răutăţile şi îndură suferinţele pe care i le pricinuim, merită cu siguranţă însuşirile de „mamă” cu care l-au înzestrat vechile civilizaţii şi pe care uneori, i le atribuim şi noi, conştient sau nu. Şi merită, cu siguranţă, o zi a sa – deşi grija noastră pentru mama ar trebui să fie una de fiecare zi. Dar măcar o dată pe an, o zi din cele 365/366 câte are anul, putem să ne gândim la planetă ca la un organism superior, a cărui existenţă îngăduie şi existenţa noastră, a oamenilor care facem parte din el. Aşadar, o zi pentru planetă: în 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie drept Ziua Internaţională a Mamei Terra.


Mitologia greacă a făcut din Pământ o zeiţă-mamă, Geea sau Gaia, divinitatea primordială care a dat naştere tuturor celorlaţi zei, iar conceptul e unul dintre cele mai durabile şi constante în istoria omenirii, manifestat în sute de variante, de la Terra Mater a romanilor, până la zeiţele-mame - ce personifică Pământul, natura, fertilitatea - prezente în cele mai felurite culturi, răspândite în timp şi spaţiu.


Aurora Boreală, surprinsă deasupra Alaskăi
Dar a gândi Pământul ca pe o entitate superioară, înzestrată cu o viaţă proprie, nu e specific doar civilizaţiilor străvechi sau cultelor aşa-zis neo-păgâne, ce se inspiră din vechile religii ale naturii. Una dintre cele mai tulburătoare teorii ştiinţifice asupra biosferei este cea care concepe Terra ca pe un super-organism, capabil de autoreglare, în vederea asigurării condiţiilor propice vieţii. Teoria a fost dezvoltată de James Lovelock şi Lynn Margulies în anii 1970 şi prezentată în cartea Gaia: o nouă perspectivă asupra vieţii pe Pământ.
În această viziune, atât fiinţele vii, cât şi materia neînsufleţită existentă pe planetă sunt componente ale unui sistem dinamic complex - planeta ca întreg - modelând biosfera terestră şi menţinând condiţiile de mediu (temperaturile, salinitatea apelor oceanului, conţinutul de oxigen din atmosferă etc.) astfel încât acestea să fie potrivite pentru viaţă. (Bineînţeles, ca orice sistem, are o anumită capacitate de suport, dincolo de care dezechilibrele devin atât de grave, încât capacitatea de autoreglare este depăşită; de aceea, nu e cazul să ne culcăm pe-o ureche şi să ne punem nădejdea doar în "atotputernicia" naturii, încrezători că, indiferent cât rău i-am face noi, ea o să-l repare singură. Aşa am ajuns în situaţia critică de acum.)
Primită iniţial cu un val de critici din partea unei mari părţi a comunităţii ştiinţifice (unii considerau această viziune asupra Terrei ca o fiinţă "vie", cu capacităţi superioare de reglare şi control, drept o elucubraţie sau o concepţie de un misticism absurd, apropiată de felul în care o concepeau mitologiile "primitive" şi unele culte religioase).
Teoria Gaia a câştigat totuşi teren, pe măsură ce oamenii se convingeau de aspectul ei ştiinţific, iar astăzi principiile ei sunt integrate în studiul unor discipline ştiinţifice precum ecologia sistemică sau biogeochimia. De-a lungul timpului, mai multe dintre ipotezele lui Lovelock (de pildă, cea privind evoluţia conţinutului de oxigen din atmosferă sau modul în care diferite elemente chimice sunt transferate din ocean în mediul terestru) au fost confirmate prin studii ştiinţifice.

Apus de soare în Delta Dunării, România

Ziua Pământului
În 1970, senatorul american Gaylord Nelson, un ecologist convins, a dorit să organizeze un mare eveniment dedicat mediului, pentru a-i face pe tinerii americani conştienţi de problemele existente şi de nevoia de a se implica în rezolvarea lor.
Impresia produsă de un groaznic accident ecologic din 1969 (o deversare masivă de petrol care a avut loc pe pe coasta Californiei) şi de lipsa de implicare a guvernului de la Washington l-au determinat pe Nelson să cheme la organizarea unor manifestaţii în cât mai multe colegii de pe cuprinsul Statelor Unite.
Şi a pus la cale această Zi a Pământului, alegând data de 22 aprilie din motive întrutotul obiective şi practice: era într-o miercuri (în 1970), aşa că tinerii erau la şcoală, nu ocupaţi cu activităţi de week-end; nu se suprapunea cu vreo sărbătoare religioasă, nu cădea în perioada de examene şi nici în vacanţa de primăvară a elevilor şi studenţilor şi era de aşteptat ca la vremea aceea a anului să fie timp frumos. (N-a fost aşa peste tot, pe alocuri a plouat toată ziua, dar nu poţi prevedea chiar totul.)
(Şi, tot din categoria "nu poţi prevedea totul", una şi mai tare: senatorul Nelson habar n-a avut că, întâmplător, 22 aprilie 1970 era şi centenarul naşterii lui Lenin; alţii, însă, s-au gândit la asta şi s-au îngrijorat rău de tot. În anii 1970, de puţine lucruri se temeau americanii mai tare decât de comunism, iar cei mai paranoici dintre ei au văzut în chemarea la adunare, lansată de Nelson, o intenţie ascunsă şi perfidă. După unele surse, FBI s-ar fi implicat în problemă, supraveghind discret manifestaţiile care au avut loc în onoarea Mamei Terra, de frică să nu fie cumva în cinstea Tătucului Lenin.
Oricum, prima Zi a Pământului, 22 aprilie 1970, s-a bucurat de o participare numeroasă şi entuziastă: peste 20 de milioane de americani au luat parte, iar evenimentul este considerat a marca începutul mişcării ecologiste moderne.

Peste ani, în 1990, o organizaţie înfiinţată de Denis Hayes, care fusese coordonator al evenimentului în 1970, a dus totul la un nou nivel: a organizat celebrarea internaţională a Zilei Pământului, cu 141 de naţiuni participante.
Astăzi, "aniversarea" Terrei, coordonată de Earth Day Network, este sărbătorită în peste 175 de ţări, multe comunităţi extinzând durata celebrării până la o Săptămână a Pământului - o întreagă săptămână de activităţi dedicate mediului.
Iar în anul 2009, ONU s-a implicat în ceea ce fusese, până atunci, "apanajul" organizaţiilor non-guvernamentale şi, reînviind, peste milenii, viziunea asupra planetei ca "mamă" a vieţii, a proclamat ziua de 22 aprilie drept aniversarea Marii Mame a tuturor oamenilor: International Mother Earth Day.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu