joi, 21 februarie 2013

A fost descoperită cea mai mică planetă observată vreodată

21.02.2013 |
0 Comentarii
NASA a anunţat o nouă descoperire făcută de oamenii de ştiinţă implicaţi în misiunea Kepler: cea mai mică planetă observată vreodată.

Corpul ceresc în cauză orbitează o stea asemănătoare cu Soarele, doar că ceva mai rece şi mai mică. Planeta se află în constelaţia Lyra, la aproximativ 210 ani lumină de Pământ şi se află în vecinătatea a alte două planete. 
Numită Kepler-37b, planeta a fost descoperită în sistemul  Kepler-37 şi este doar puţin mai mare decât Luna, măsurând o treime din dimensiunile Terrei. 
Din cercetările realizate până acum, oamenii de ştiinţă şi-au putut da seama că planeta  Kepler-37b este solidă, dar nu are atmosferă şi prin urmare nu poate susţine viaţa aşa cum o ştim noi. Ca mai apropiată vecină a lui Kepler-37b, planeta Kepler-37c este şi ea ceva mai mică decât Venus, măsurând aproape trei sferturi din dimensiunile Pământului, în timp ce planeta Kepler-37d, aflată ceva mai departe de Kepler-37b este de două ori mai mare ca Terra. 
Toate cele trei planete orbitează în jurul stelei lor la o distanţă mai mică decât cea dintre Soare şi Mercur, ceea ce sugerează că temperaturile sunt extrem de ridicate pe aceste 3 corpuri. De fapt, Kepler-37b parcurge orbita în doar 13 zile, având o temperatură de aproximativ 427 de grade Celsius. 
Sursa: JPL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu