miercuri, 2 ianuarie 2013

Top 10 – mistere declasificate

Georgiana Fefea | 13.05.2008 |
18 Comentarii
Fie ca au fost considerate, la vremea lor, simple teorii conspirationiste sau, dimpotriva, adevaruri acceptate la care publicul larg nu putea avea acces, actiunile urmatoare au sfarsit prin a fi recunoscute de catre guvernele si autoritatile care le-au pus la cale. Departe de a da verdicte, www.descopera.ro va invita sa aflati adevarul despre cateva dintre cele mai bine pastrate secrete din istorie.

10. Afacerea Plame

In luna iulie a anului 2003, oficiali ai administratiei Bush au dezvaluit mai multor reporteri detalii legate de dosarul, atunci secret, al ofiterului sub acoperire Valerie E.Wilson, cunoscuta si sub numele de Valerie Plame. O mare parte din operatiunile de spionaj la care aceasta luase parte au fost dezvaluite presei. In septembrie 2003, CIA a trimis o scrisoare Departamentului de Justitie motivand faptul ca statutul agentului sub acoperire era o informatie clasificata, strict-secreta si a cerut deschiderea unei anchete. In urma investigatiei, unul dintre guvernamentalii implicati, Lewis Libby, a fost acuzat de obstructionarea justitiei, sperjur si marturie falsa, acuzatii care au dus la demisia acestuia in data de 28 octombrie 2005.

9. Churchill si executia lui Hitler

Sir Winston Churchill, primul ministru al Marii Britanii in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, planuia executarea lui Adolf Hitler pe scaunul electric, daca acesta ar fi cazut in mainile Aliatilor. Documente declasificate au dezvaluit ca Churchill se opunea planurilor Aliatilor de a-i aduce pe inamici in fata tribunalului in vederea judecarii pentru crime de razboi, dar dorea executarea directa a liderilor nazisti, printre care se afla si Hitler, privit drept “cauza raului”. Documentele mentioneaza si un episod mai putin cunoscut in istorie. Churchill dorea, impotriva sfaturilor colegilor sai de cabinet sa stearga de pe fata pamantului sate nemtesti lipsite de aparare pentru a razbuna atrocitatile naziste comise in Cehoslovacia. Dorinta acestuia de a-si executa pe scaunul electric inamicii era cel putin ciudata in acel context, deoarece aceasta practica nu a fost folosita in Marea Britanie, chiar daca abolirea pedepsei cu moartea a avut loc tocmai in 1965.

8. Operatiunea Gladio

Documente din arhiva Statelor Unite , declasificate in 1970, contin informatii despre operatiunea Gladio, organizata de generalul Giovannni de Lorenzo, seful Serviciului Militar Italian de Informatii (SMIF). Acesta a ajuns in Statele Unite in anii ‘50 pentru a organiza un plan impotriva ocupatiei comuniste, insa fara a informa guvernul de aceasta operatiune. Conform documentului, CIA si SMIF au schitat un plan in noiembrie 1956, pentru ceea ce avea sa fie operatiunea Gladio, care urmarea formarea unei forte de 1000 de oameni, luptatori de guerila si spioni. O baza de antrenament a fost stabilita in Sardinia si un numar mare de arme si munitie a fost ascuns in nordul Italiei. Secretul avea sa fie deconspirat abia in 1990, de catre primul ministru Giulio Andreotti, iar presa l-a mentionat drept “cel mai bine tinut si cel mai daunator secret politic si militar de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial”.

7.Operatiunea Paperclip

Convins ca cercetatorii germani pot ajuta SUA in eforturile de reconstructie care urmau sa aiba loc dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, presedintele Harry Truman a autorizat in septembrie 1946 demararea proiectului Paperclip, un program in cadrul caruia cercetatorii germani urmau sa lucreze cot la cot cu cei americani. Programul a demarat in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial si a continuat chiar si dupa terminarea acestuia. Una dintre figurile “proeminente” in randul oamenilor de stiinta germani era Wernher Von Braun, membru al mai multor organizatii naziste si autorul unor teorii false. Pe dosarul sau personal era o mentiune care il recomanda drept un risc pentru securitate, insa acest fapt nu a fost de natura sa ii sperie pe oficialii americani. Guvernul american a reusit sa scoata pe sub nasul Aliatilor inca 700 de cercetatori din Germania.

6. U.S.S. Liberty

Pe 8 iunie 1967, in timpul Razboiului de 6 zile, dintre Israel si Egipt, Iordania si Siria, Israelul a atacat in mod deliberat o nava de recunoastere a Statelor Unite, USS Liberty. Acest lucru s-a produs in deplina cunostinta de cauza, israelienii facand tot posibilul sa scufunde nava si sa nu lase supravietuitori. Atacul s-a soldat cu decesul a 34 de oameni si ranirea a cel putin 173. Din diverse motive, guvernul american a tinut secreta identitatea atacatorului, pastrand acest secret timp de 40 de ani. Conform unor documente, pana de curand secrete, anumiti inalti oficiali de la Washington au dorit sa protejeze Israelul de represalii.

Citeste continuarea in pagina a 2a

5. Masacrul Dunblane

In data de 13 martie 1996, Thomas Watt Hamilton a intrat inarmat in scoala primara din Dunblane, impuscand mortal 15 copii cu varste intre 5 si 6 ani impreuna cu profesoara acestora. Dupa ce a mai tras si in alte sali de curs, acesta s-a sinucis in incinta scolii. In cadrul anchetei care a urmat tragediei, Lord Cullen, unul dintre cei implicati in investigatie a ordonat ca toate documentele legate de acest caz sa ramana secrete timp de 100 de ani. Acest lucru nu a facut decat sa mareasca interesul presei pentru acest caz. Totusi, o dezvaluire partiala a avut loc. Se pare ca Thomas Watt Hamilton avea numeroase antecedente de violenta, permisul sau de port-arma trebuia de mult suspendat si era implicat intr-o retea de pedofilie. Toate aceste lucruri nu erau necunoscute politiei, dar se pare ca legaturile sale sus-puse l-au ferit intotdeauna de justitie. Presa a dezvaluit la acel moment ca in dosarul intocmit lui Hamilton se mentiona ca acesta suferea de o forma grava de paranoia, iar daca politia locala, care se afla la curent cu activitatile sale, ar fi intervenit, viata a 15 copii nevinovati ar fi fost crutata.

4. Bomba pierduta

Documente clasificate, obtinute de un grup de fosti lucratori la Thule, o baza construita in zona arctica de catre Statele Unite in perioada 1951- 1952, sugereaza ca una dintre cele 4 bombe aflate la bordul bombardierului B-52 care s-a prabusit in 1968 in Groenlanda nu a fost gasita nicioadata. Prabusirea, care a avut loc pe 21 ianuarie 1968, a dus la izbucnirea unei crize intre Statele Unite si aliatul NATO, Danemarca, tara responsabila pentru apararea si securitatea Groenlandei. Politica de securitate a acestei tari interzicea folosirea armelor nucleare pe teritoriile ei, incluzand aici si Groenlanda. Danemarca nu a fost niciodata informata despere aceasta bomba pierduta, care avea seria 78252. Un document eliberat de departamentul de stat al SUA informeaza ca toate armele aflate la bordul avionului au fost identificate, insa nu mentioneaza si daca acestea au fost recuperate. SUA a informat guvernul danez in primavara anului 1968 ca au fost indepartate toate urmele prabusirii avionului, renuntand la cautarea bombei disparute in luna august a aceluiasi an.

3. Operatiunea Northwoods

Conform unui document secret care a fost dezvaluit de curand, sefii Statului Major al SUA au conceput si aprobat un plan, care a intrat in randul celor mai atroce planuri create vreodata de guvern: false atacuri teroriste asupra cetatenilor, a caror efect urma sa fie folosit drept scuza pentru pornirea unui razboi impotriva Cubei. Numit Operatiunea Northwoods, planul a primit aprobarea presedintelui si a fiecarui membru al Statului Major. Acesta prevedea scoaterea oamenilor pe strazi pentru a fi impuscati, scufundarea vapoarelor care transportau refugiati din Cuba, izbucnirea unor valuri de violente puternice in Washington, Miami si in alte orase. Oamenii urmau sa fie acuzati de crime pe care nu le-au comis, iar avioanele sa fie deturnate. Pentru toate aceste dezastre urma sa fie acuzat Fidel Castro, pe baza unor dovezi fabricate. Toate acestea aveau sa ofere guvernului american aprobarea populatiei si sprijinul international pentru a porni un razboi impotriva Cubei. Farsa avea sa atinga punctul culminant in momentul in care conducerea Statului Major a propus uciderea astronautului american John Glenn, astfel incat sa para un atac al cubanezilor. In data de 20 februarie 1962, o nava care il avea la bord pe binecunoscutul astronaut, pornea intr-o misiune care presupunea orbitarea navei in jurul Pamantului, afisand in acelasi timp un banner care sa promoveze valorile americane: adevar, libertate si democratie. Nu tocmai in spiritul acestor precepte a fost si ideea celor de la Statul Major, cand au propus ca nava care urma sa decoleze de la Cap Canaveral, Florida sa aiba o explozie, care trebuia sa para provocata de Cuba comunista.

2. Masacrul My Lai

In data de 16 martie 1968, armata americana a comandat masacrarea in masa a aproximativ 504 civili neinarmati, majoritatea femei si copii, toti cetateni vietnamezi. Inainte de a fi ucise, unele victime au fost violate, molestate, mutilate sau batute. 6 luni mai tarziu un soldat american, in varsta de 21 de ani, Tom Glen, a trimis o scrisoare generalului Creighton Abrams, noul comandat al fortelor americane din Vietnam, acuzand divizia americana de atrocitati comise impotriva civililor vietnamezi. Scrisoarea mai continea si alte marturii ale unor colegi de breasla. Colin Powell, la vremea respectiva maior, a fost insarcinat cu investigarea acestei scrisori, care nu se referea insa in mod special la evenimentul de la My Lai, la care soldatul Glen nu participase. In raportul care a urmat investigatiei, Powell a concluzionat ca relatiile dintre soldatii americani si civilii vietnamezi sunt excelente. In mai 2004, in cadrul unei emisiuni televizate, Colin Powell, secretar de stat, a declarat referitor la masacrul de la My Lai ca aceste atrocitati se intampla intotdeauna in vreme de razboi.

1.Cavalerii Templieri si Vaticanul

In octombrie 2007, Vaticanul a publicat un document secret legat de suprimarea Cavalerilor Templieri, incluzand aici si un pergament ignorat multa vreme, care mentiona ca Papa Clement V ii absolvise pe cavaleri de acuzatia de erezie. Documentatia mentioneaza un episod in care regele Filip al V-lea a arestat si torturat unul dintre liderii Templierilor in 1307, sub acuzatia de erezie si imoralitate. Pergamentul arata ca initial, Papa Clement i-a iertat pe Templieri, absolvindu-i de acuzatia de erezie, desi i-a gasit vinovati de imoralitate. Acesta urmarea sa reformeze ordinul, insa la insistentele regelui Filip, Papa si-a revocat decizia si in 1312 a suprimat definitiv acest ordin. Jacques de Molay, mare maestru al Templierilor, a fost ars pe rug impreuna cu ceilalti lideri, in 1314.

Sursa: ListUniverse

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu