vineri, 4 ianuarie 2013

Muntele celor 20.000 de fosile

22.12.2010 |
0 Comentarii
Un tezaur paleontologic, cuprinzand mii de fosile – practic, un intreg ecosistem pietrificat – a fost descoperit in sudul Chinei.

Imensul numar de fosile, excelent conservate, precum si marea lor diversitate, fac din aceasta descoperire una dintre cele mai insemnate din istoria paleontologiei.
Inca si mai important, ansamblul de specii incremenit in timp arata modul in care s-au refacut ecosistemele dupa mare extinctie care a avut loc la sfarsitul Permianului, in urma cu cca. 250 milioane de ani - cel mai grav dintre evenimentele de acest gen din istoria Pamantului.

In marea extinctie permian-triasica au pierit 90% dintre speciile de vietuitoare existente la acea data.
Dupa estimarile specialistilor, ecosistmele au avut nevoie de aproximativ 10 milioane de ani pentru a se reface dupa aceasta catastrofa.
In situl fosilifer Luoping se gasesc vestigiile unui ecosistem marin, partea de sud a Chinei fiind, la acea data, o mare insula cu clima calda, situata in apropierea Ecuatorului.
Comunitatea de forme de viata marine traia, probabil, in apele putin adanci din preajma tarmului, in apropierea unor paduri de conifere, dupa cum arata fosilele de plante terestre gasite in imprejurimi.

90% dintre specii sunt crustacee, 4% sunt reprezentate de pesti, 2% - de moluste.
Cea mai mare fosila gasita apartine unei reptile marine numite thalattosaur, cu lungimea de 3 metri, probabil un pradator care se hranea cu pesti de mari dimensiuni. Alaturi de ea, paleontologii au gasit si resturi fosile de ichitiosauri - reptile marine cu corpul asemenator, ca forma, cu cel al delfinilor actuali (foto).
Sursa: Live Science

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu