joi, 31 ianuarie 2013

KIRO-M5, robo-asistenta care detectează mirosul scutecelor murdare

31.01.2013 |
0 Comentarii
Nu mai este un secret pentru nimeni că Japonia şi Korea investeşte masiv în creare roboţilor capabili să realizeze sarcinile specifice personalului medical. Cel mai nou astfel de prototip se numeşte KIRO-M5 şi este dotat cu o serie de mecanime care îi permit să monitorizeze pacientul mult mai bine decât o fac alţi roboţi

KIRO-M5 este un robot medical creat în scopul de a eficientiza sistemul medical. Pe lângă faptul că poate transporta materiale necesare asistentelor şi doctorilor, robotul are capacitatea de a steriliza şi odoriza aerul, dar asta după ce anunţă personalul medical când este momentul potrivit pentru schimbarea scutecelor pacienţilor în vârstă. 
Cercetătorii din Korea au început să lucreze la dezvoltarea acestui robot de la începutul anului 2011, iar în prezent, prototipul este testat în căminele pentru bătrâni. 
Având un metru înălţime şi cântărind 80 de kilograme, robotul realizează sarcini zilnice precum informarea rezidenţilor cu privire la ora când se serveşte masa şi programarea exerciţiilor zilnice ale pacienţilor. 
KIRO-M5, robo-asistenta care detectează mirosul scutecelor murdare
Pe lângă abilitatea de a detecta mirosul neplăcut, KIRO-M5 este dotat cu mânere şi deci el poate fi şi un echivalent robotic al cadrului de mers ( dispozitiv ortopedic destinat persoanelor cu handicap locomotor). 
În plus, robo-asistenta este dotată cu o cameră de luat vederi care permite monitorizarea rezidenţilor din cămin, fiind dotat şi cu un sistem de aramă care se declanşează în situaţii de urgenţă.
Nu se ştie cu exactitate cât poate rezista fără a fi alimentat cu energie electrică, dar probabil că  KIRO-M5 va funcţiona 8 ore, aşa cum se întâmplă în cazul roboţilor similari. 
Odată ce perioada de testare se va finaliza, inginerii vor lua în calcul atât sugestiile venite din partea asistentelor, cât şi cele ale medicilor, pentru a îmbunătăţi modelul. 
Sursa: Gizmag

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu