vineri, 28 decembrie 2012

O inovaţie japoneză deschide calea spre trenurile maglev ce se deplasează folosind lumina (VIDEO)

28.12.2012 |
0 Comentarii
Levitaţia magnetică este tehnologia care stă la baza celor mai rapide trenuri concepute de om până acum, însă dependenţa acestora de electromagneţi şi de şine limitează numărul locurilor în care trenurile maglev pot fi folosite ca mijloc de transport.

Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea Aoyama Gakuin a propus o variantă alternativă: schimbarea proprietăţii materialelor. Cercetătorii au folosit grafit deasupra unor magneţi circulari şi au profitat de tendinţa acestui material de a genera un câmp magnetic opus, reuşind să deplaseze grafitul prin lansarea unui fascicul laser la marginea materialului. Acest lucru schimbă comportamentul magnetic din zona respectivă suficient de mult pentru a dezechilibra grafitul, fie pentru a se deplasa într-o direcţie dorită sau pentru a se învârti.
Cercetătorii cred că inovaţia lor ar putea duce la conceperea unor forme de transport maglev care folosesc doar lumina pentru a manevra vehiculul, fără a mai fi nevoie de contact sau de ghidaj extern. Astfel, piloţii acestor vehicule ar avea mult mai mult control asupra direcţiei în care se deplasează. 
De asemenea, cercetătorii cred că tehnologia ar putea fi folosită pentru conceperea unor sisteme producătoare de energie electrică prietenoase cu natura. Folosind lumina laser sau cea de la soare, cercetătorii au reuşit să rotească discul de peste 200 de ori pe minut, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unui sistem de conversie a energiei luminoase.
Acest clip video arată cum au reuşit cercetătorii japonezi să deplaseze grafitul folosind doar o sursă de lumină concentrată:
Sursa: Phys.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu