Gorilele au o mimică facială extrem de complexă, iar grimasele care nouă ni se par ameninţătoare, deoarece animalele îşi arată colţii, nu sunt altceva decât ”zâmbete” de prietenie, după cum au descoperit cercetătorii din cadrul Universităţii din Portsmouth.
Dr. Bridget Waller, din partea echipei de cercetări, afirmă că expresiile faciale ale primatelor stau la baza evoluţiei zâmbetelor şi râsetelor omeneşti.
"Atunci când se joacă, gorilele îşi deschid gurile, dar îşi acoperă cu buzele caninii impresionanţi, ca şi cum le-ar zice în glumă partenerilor de joacă şi interacţiune socială: "Te-aş putea muşca, dar nu o voi face."
Oamenii de ştiinţă au mai descoperit că o altă expresie, care dezveleşte ambele rânduri de dinţi, prezintă un rol la fel de important. Aceasta nu e o expresie asociată cu joaca; este un tip de salut, un semn de subordonare.
"Acelaşi mecanism se întălneşte şi în cazul nostru. Oamenii cred că zâmbim când suntem fericiţi, dar nu este adevărat de fiecare dată. De multe ori folosim zâmbetul pentru a urmări diverse scopuri sau a ascunde senzaţii pe care nu dorim ca oamenii din jur să le perceapă", declară dr. Waller.
Dar specialiştii au observat şi situaţii "combinate", în care era vorba de joacă, dar gorilele foloseau totuşi "rânjetul de salut". Gorilele studiate recurgeau foarte des la grimasele care dezveleau colţii, atunci când joaca căpăta conotaţii mai dure, tocmai pentru a le semnala partenerilor că totul nu este decât o joacă şi nu au de de să se sperie.Sursa: BBC News
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu