marți, 8 februarie 2011

Cele mai neobişnuite baruri din lume / Autor: Alexandru Safta

Cele mai neobişnuite baruri din lume
Istoria consumului de alcool - în mod organizat - şi a meseriei de barman merge în trecut până în vremuri antice. Casele publice de băut, aşa cum erau denumite în vechime, serveau ca locuri de întâlnire atât pentru oamenii din clasele inferioare şi mijlocii, cât şi pentru cei din păturile înalte ale societăţii; erau puncte şi prilejuri de adunare pentru familii şi prieteni. În zilele noastre, există câte un bar sau un pub potrivit fiecărui gust şi oricărei stări. Pentru cei aflaţi în căutare de neobişnuit, de bizar şi chiar scandalos pe scenă internaţională a barurilor, există o mare varietate de opţiuni.
Următoarele baruri ciudate au câştigat faimă internaţională, atrăgând sute, chiar mii de vizitatori străini în fiecare an.

10. Eternitate, barul-sicriu



Oraşul ucrainean Truskavets, faimos pentru izvoarele sale minerale, şi-a îmbogăţit oferta pentru turişti cu o atracţie importantă şi neobişnuită. Un sicriu gigant, lung de 20 de metri, lat şi înalt de şase metri, a fost construit de un grup de antreprenori de pompe funebre, spre a le servi drept bar atât locuitorilor, cât mai ales vizitatorilor oraşului. Intitulat "Eternitate" de către fondatorii săi, barul-sicriu le oferă clienţilor băuturi de orice fel şi specialităţi având denumiri ca "Noua Zile" şi "Patruzeci de Zile", totul pe coşciuge de reale, folosite ca mese. Pentru decor, în bar se folosesc aranjamente florare funerare şi sicrie adevărate, iar uniformele chelneriţelor sunt special croite pentru a se adecva ambianţei. Nu mai puţin de 30 de metri cubi de lemn de pin au intrat în componenţa restaurantului.





9. Dans le Noir



Pentru cei interesaţi de experienţe unice, incredibile, sau care au pur şi simplu fantezia de a mânca şi a bea pe întuneric absolut, localul Dans Le Noir îi va lăsa, pur şi simplu, în beznă. Acest concept de bar francez este chiar inovator şi, dacă la început pare ciudat, pe urmă devine interesant faptul că nu trebuie să-ţi faci griji că te maimuţăreşti sau că îţi murdăreşti hainele cu mâncare sau băutură. Potrivit proprietarilor localului Dans le Noir, ghizii orbi angajaţi aici sunt atent antrenaţi să asigure bunăstarea clienţilor şi să îi direcţioneze. Aici, clientul se bazează numai pe simţul auditiv, pe miros şi pe atingere. Londra, Paris, Barcelona şi Bangkok sunt câteva dintre oraşele celebre unde poate fi găsit un local Dans le Noir. În fiecare restaurant aparţinând acestei francize, eşti ghidat şi servit de personal nevăzător, astfel încât diferenţa dintre cei care văd şi orbi este, cumva, anulată. De fapt, aici, în mod ironic, nevăzătorii devin "ochii" celorlalţi, iar această inversare de roluri implică un schimb de încredere dinspre persoana care funcţionează normal către cea cu probleme, fără de care ar fi complet pierdută într-un asemenea loc.







8. Clinica



Amplasat în miezul cartierului Clarke Quay, din centrul oraşului Singapore, Clinica este un bar cu tematică de spital. După cum o sugerează şi numele său, decorul şi ambianţa acestui loc respectă destul de fidel peisajul dintr-o clinică medicală. Paturi de spital despîrţite între ele prin perdele albe, corpuri de iluminat tipice sălilor de operaţii, scaune şi mese cu rotile, seringi, perfuzii, eprubete şi alte ustensile medicale au cu siguranţă însuşirea de a atrage atenţia clienţilor. Şi nu doar la nivel de decor sunt vizibile asemănările cu un veritabil mediu sanitar; ele se continuă şi în meniurile şi "vesela" puse la dipoziţia vizitatorilor. Astfel, cocktail-urile sunt servite în pungi de perfuzii, dotate cu dispozitive de picurare, sau în seringi mari.





7. Alcatraz ER



Tokyo a devenit "terenul de joacă" al celor mai bizare localuri. Alcatraz ER, un fascinant bar-restaurant, cunoscut şi sub denumirea de "Închisoarea Medicală Shibuya", este un astfel de exemplu. Probabil că proprietarii au fost destul de indecişi atunci când au ales conceptul acestui bar, deoarece el îmbină elemente tipice spitalelor, închisorilor actuale şi temniţelor medievale. Dar acest amalgam nu supără, ci chiar contribuie la nota excentrică pe care este întemeiată ideea. La intrarea în local, clienţii trebuie să îşi dezvăluie grupa sanguină, după care sunt încătuşaţi de chelneriţe îmbrăcate în uniforme de surori medicale, care îi conduc într-o "celula" - o încăpere austeră, ce seamănă cu o carceră subterană din Evul Mediu. Băuturi cu nume precum "Influenza" şi "Stabilizator Mental Acut" sunt servite în eprubete sau în pungi pentru perfuzii, iar mâncarea este oferită pe platouri şi în farfurii metalice asemenea tăvilor în care îşi plasează chirurgii instrumentele. Nu este foarte bună, dar probabil are o calitate superioară mâncării din închisoare. Ocazional, cină este întreruptă de un lunatic ce poartă pe faţă masca personajului horror Jason şi care aleargă prin tot localul, terorizând clienţii... şi tot aşa, diverse scenarii "negre", menite să sporească atracţia locului.





6. Cafeneaua Vampirilor


Cu siguranţă, ar fi fost mult mai adecvată unei alte părţi de lume - îndeosebi celei care a oferit istoriei şi imaginarului legenda personajului Dracula -, dar Crama Vampirilor se află în districtul Ginza, din Tokyo. Şi este, într-adevăr, un local inedit, ce nu trebuie ratat de niciun turist aflat în capitală nipona. Restaurantul cu tematică gotică se află la etajul al şaptelea al unui bloc turn, acolo unde, încă de la lift, clienţii sunt întâmpinaţi de chelneriţe purtând uniforme negre franţuzeşti şi de chelneri îmbrăcaţi în fracuri; aceştia îi conduc la mese (neapărat rezervate). În fiecare încăpere şi separeu din local, se poate ascultă muzică barocă, restaurantul fiind decorat cu cranii, crucifixe, candelabre, păiajeni şi pânzele aferente, un coşciug de tipul celui în care se odihnea Dracula şi alte elemente de natură să creeze impresia unui film horror. Atunci când soseşte clipa pentru comandă, lucrurile se complică puţin, deoarece meniurile sunt scrise numai în Kanji, una dintre cele trei scrieri japoneze cu ideograme. Ofertă culinara reprezintă un amestec de preparate tradiţionale franţuzeşti, italieneşti şi japoneze. Ca aperitive, localul oferă delicioase bulete din caşcaval sau pacheţele de primăvară umplute cu ton. De asemenea, între preparate se număra caracatiţă marinată, somon afumat, raţă sau pui cu mirodenii. Nici băuturile nu dezamăgesc; spre exemplu, amestecul roşiatic de vin şi suc de fructe este cu adevărat răcoritor. Preţurile sunt, totuşi, cam piperate, având în vedere că o cină în doi poate ajunge până la suma de 100 de dolari. O asemenea sumă se justifica însă, căci Crama Vampirilor din Tokyo oferă o experienţă unică.





5. Steaua Mării Roşii



Acest restaurant cu adevărat surprinzător şi spectaculos se află pe fundul Mării Roşii, la cinci metri sub suprafaţa apei, fiind protejat de geamuri groase din Plexiglas, ce le permit clienţilor să admire impresionantă faună locală de peşti, corali şi alte creaturi marine. Decorul localului este un soi de fantezie oceanică, având podele de nisip acoperite cu un strat foarte limpede de răşină epoxidică; scaunele sunt acoperite cu catifea şi respectă modelul exoscheletului aricilor de mare; accesoriile de iluminat au forme de stele de mare, iar lumina albăstruie subacvatică, filtrată în pavilionul scufundat, provine din surse naturale ziua şi din surse artificiale pe timp de noapte. Detaliile decorului sunt atât de bine realizate, încât efectul obţinut este cu adevărat încântător - privirile clienţilor pendulează, indecise, între peisajul de dincolo de ferestre şi decorul interior, abundent în forme şi texturi oceanice. Mâncarea este potrivit de bună, dar experienţa face toţi banii. Restaurantul devine bar jurul orei 22:00. Atât adulţii, cât şi copiii se bucură de interiorul acestui local neconvenţional, chiar dacă serviciile sunt lente şi, uneori, cam pun răbdarea clienţilor la încercare.



4. Guagara Taina



Amplasat în oraşul Santo Domingo, din Republică Dominicană, Guacara Taina este singurul club-bar subteran amenajat în interiorul unei peşteri naturale. Se află la 18 metri sub suprafaţa solului şi are o capacitate de peste 2.000 de persoane. Guacara Taina se întinde pe trei niveluri, cu un decor natural de stalagmite şi stalactite, şi este una dintre cele mai bune discoteci ale ţării, atrăgând, în egală măsură, localnici şi turişti. Peştera se află în incintă unui parc verde, iar muzica îndeosebi ascultată aici include merengue, salsa şi alte genuri latino. Guacara Taina chiar sponsorizează câteva şcoli de merengue, special pentru a-i învăţa pe turişti mişcările de bază ale popularului dans originar din Republică Dominicană. Localul are trei baruri cu tematici diferite, trei ringuri de dans uriaşe, un restaurant cu specific internaţional, mese şi scaune, toate înconjurate de pereţi stâncoşi. Intrarea costă 300 de peso (8 dolari americani), iar preţul include şi o băutură.





3. Barul Baobab



Potrivit experţilor care l-au studiat, aplicând procedeul datării cu carbon, baobabul în trunchiul căruia s-a amenajat acest bar din provincia Limpopo, Africa de Sud, are o vârstă de 6.000 de ani, mai mult chiar decât piramidele din Egipt. Acest lucru îl face să se numere printre cei mai bătrâni copaci de pe faţă Pământului. Totuşi, acestea nu sunt singurele lucruri fascinante referioare la uriaşul organism arboricol, transformat în bar pentru turiştii însetaţi. Acum, peste 7.000 de clienţi vizitează anual obiectivul. Barul, care are pivniţă proprie şi sistem de ventilaţie natural, se află în interiorul unui trunchi de baobab cu diametrul de 10 metri şi cu înălţimea de 20 de metri. Golul din interiorul trunchiului s-a format, iniţial, din cauza unor incendii.

Este nevoie de 35-40 de oameni cu braţele întinse în lateral pentru a înconjura întregul stabiliment, iar proprietarul spune că a organizat odată o petrecere în baobab, găzduind 54 de convivi înăuntru. Totuşi, confortabil, până la 15 indivizi pot ocupa simultan incinta. În plus, oricât de neconvenţional, barul este dotat cu telefon şi cu panou de darts. Şi, oricât de scobit ar fi, pereţii trunchiului de baobab au o grosime de până la doi metri.





2. Cova d'en Xoroi



Spectaculoasă dimineaţă, după-amiază şi seara - aceasta este Cova d'en Xoroi, cunoscută în rândul localnicilor şi sub denumirea simplă de "Peşterile": un impresionant spaţiu natural, amplasat romantic în interiorul unei frumoase stânci din Cala n'Porter, aflat pe coastă sudică a insulei spaniole Menorca, atinsă de istorie şi spălată mereu de apele mării; o cavernă săpată în mitologie, plină de colţuri ce aşteaptă să fie descoperite. În localul amenajat aici, un bar-restaurant, vizitatorii pot consuma un aperitiv la orice oră din zi şi din noapte, într-un cadru natural de neegalat, îmbogăţit de servicii de calitate. Este un punct de observaţie cu privelişti uluitoare, de unde oricine poate contempla răsăritul, apusul, magia lunii şi a stelelor. Cu o selecţie din cele mai bune cocktail-uri, servicii ireproşabile şi muzică ambientală în surdină, asigurând o atmosferă optimă, relaxantele apusuri de aici îi vor oferi oricărui vizitator o amintire de neuitat a locului. În fiecare vineri şi sâmbătă, de la ora 23:00, localul devine club de dans.





1. Barul Scheletelor



Alături de muzeul ştiinţifico-fantastic H. R. Giger din Gruyères, Elveţia, având o tematică aplecată îndeosebi asupra lumii prezentate de Ridley Scott în seria cinematografică "Alien", se află, supus aceloraşi tendinţe SF, Barul H. R. Giger. Aici, o bere - sau orice băutură alcoolică - şi o gustare pot fi consumate, ironic, în pântecele unei uriaşe creaturi fantastice. Sau, cel puţin, aceasta este senzaţia oferită. Acest bar a fost construit şi amenajat de H.R. Giger, designerul decorurilor filmelor "Alien", pentru care a şi câştigat numeroase premii. Intitulat, pe bună dreptate, şi "Barul Scheletelor", acest local abundă în modele scheletice stranii, vizibile în mai toate obiectele, de la scaune până la vazele cu flori, toate elementele constituente contribuind eficient la crearea unui sentiment cel puţin bizar. Barul Giger se deschide încă de dimineaţă, pentru a oferi cafea şi Internet, devenind însă pe cât îşi propune de sinistru odată cu lăsarea întunericului, atunci când umbrele se îmbină cu formele scheletice din metal, iar barul prinde viaţă nocturnă.

Un comentariu: