Asa sustin doi cercetatori care au studiat comportamentul acestor mamifere si au tras concluzia ca vulpile se bazeaza pe campul magnetic terestru pentru a “masura” foarte precis distanta pana la prada, ceea ce explica succesul atacurilor lor.
Felul in care o o vulpe vaneaza iepuri si rozatoare e un adevarat spectacol: pradatorul sare in sus si cade apoi asupra prazii.
Hynek Burda, de la Universitatea Duisburg-Essen, Germania, a observat ca, atunci cand vad prada, vulpile pot sari asupra ei in orice directie; in schimb, cand prada nu e usor vizibila (e ascunsa in iarba sau sib zapada), vulpile - care ii simt totusi prezenta - sar aproape intodeauna in directia nord-est. Iar atacurile in aceasta directie sunt incununate de succes in 72% dintre cazuri, comparativ cu doar 18% in cazul in care vulpile sar in alta directie.
Hynek Burda a colaborat cu John Phillips de la Universitatea Virginia Tech, SUA, emitand impreuna ipoteza ca vulpile percep campul magnetic terestru si utilizeaza acest "simt al directiei" in combinatie cu auzul lor ascutit, pentru a localiza precis prada. Cercetatorii cred ca vulpile "vad" campul magnetic, suprapus peste imaginea perceputa de ochi, si "potrivesc" liniile de camp cu ceea ce le "spune" auzul despre distanta la care se gaseste prada, cu mare exactitate, atacand "la fix".
Sursa: New Scientist si descopera
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu