sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Curiozitati

Cel mai puternic laser din lume, Nova Laser de la Lawrence Livermore National Laboratory, USA, poate genera un puls de energie egal cu 100.000.000.000.000 wati, pentru 0, 000000001 secunde, asupra unei tinte de marimea unui fir de nisip.

Din cele 109 elemente chimice cunoscute, 92 se gasesc in natura, iar restul au fost obtinute pe cale artificiala.

Savantul roman, Lazar Edeleanu, a reusit pentru prima data in lume, rafinarea produselor petroliere cu bioxid de sulf, adica separarea din petrol a unor grupuri de hidrocarburi componente, fara modificarea lor chimica.

Primul apel de pe un telefon mobil dateaza din 1973. Acesta a fost efectuat de catre Martin Cooper directorul general al diviziei Communications Systems din cadrul Motorola.Telefonul cantarea peste un kilogram si semana cu o caramida, dar era o noutate pentru acea vreme cand singurele telefoane mobile erau cele instalate de oamenii cu bani in automobile.

Ozonul este un gaz cu miros caracteristic (ozein = a mirosi)si se floloseste ca dezinfectant la purificarea aerului, apei alimentare, la finisarea si albirea fibrelor textile, animale, vegetale si artificiale si la decolorarea pastei de hartie. Distrugerea insectelor, tratarea bolilor tutunului, fermentarea gunoiului, imbatranirea vinului, alcoolului, coniacului se fac folosind ozon.

http://www.curiozitatea.ro/    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu