vineri, 31 octombrie 2014

De ce oamenii sunt atraşi de aur?

28.10.2014 |
0 Comentarii
Oamenii au fost dintotdeauna atraşi de aur. Pentru el s-au purtat războaie şi s-au năruit civilizaţii. Chiar şi astăzi, aurul este mai preţuit decât era în vechime. Care să fie cauzele ?
Atitudinea oamenilor faţă de aur este cel puţin bizară. Chimic, aurul nu este deloc interesant căci de abia reacţionează faţă de alte elemente. Cu toate acestea, dintre toate elementele din tabelul periodic, aurul este singurul pe care oamenii l-au ales ca monedă neştirbită de trecerea timpului.
Atitudinea de respect şi preţuire la adresa aurului datează încă din vremuri imemoriale, când oamenii începeau prelucrarea metalelor. În acele timpuri, când oamenii venerau Soarele sub diverse moduri, culoarea şi strălucirea aurului au făcut ca acest metal să fie considerat nobil şi de natură solară, divină, simbolizând astfel puterea şi prezenţa lumească a  zeilor.
Raritatea aurului, a făcut ca metalul galben să fie dintotdeauna apanajul regilor, nobilor, al castelor conducătoare şi puternice.
Acesta este şi motivul pentru care odată cu apariţia sistemului bancar, acesta a păstrat valoarea aurului, hotărând ca rezervele financiare pe termen nelimitat să fie în lingouri de aur. Mai aproape de zilele noastre, valoarea aurului în tranzacţiile internaţionale a crescut atât de mult încât acest metal este tranzacţionat şi listat la burse.
O altă calitate a aurului care l-a făcut atât de apreciat, este remarcabila sa maleabilitate. Aurul poate fi prelucrat în foiţe atât de subţiri încât par nişte pelicule. Tot aurul poate fi tras în fire extrem de fine şi subţiri.
Faptul că nu rugineşte şi nu corodează deloc, a făcut ca aurul să fie cel mai căutat metal preţios în industria bijuteriilor.
Pe lângă valoarea sa financiară şi artistică, aurul este foarte căutat şi în tehnologiile de ultimă generaţie care proiectează echipamente şi instrumete spaţiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu