sâmbătă, 23 august 2014

Oamenii devin tot mai proşti. Coeficientul de inteligenţă a scăzut cu 14 puncte în ultimul secol, spun cercetătorii

Roxana Ruscior | 23.08.2014 |
2 Comentarii
Oamenii devin tot mai proşti. Coeficientul de inteligenţă a scăzut cu 14 puncte în ultimul secol, spun cercetătorii     (Foto: Shutterstock) + zoom Oamenii devin tot mai proşti. Coeficientul de inteligenţă a scăzut cu 14 puncte în ultimul secol, spun cercetătorii
Galerie foto (1)
Pe măsură ce tehnologia avansează şi gadgeturile devin tot mai inteligente, oamenii par să devină din ce în ce mai proşti, observă cercetătorii.
Testele IQ (care arată nivelul coeficientului de inteligenţă) efectuate recent în Marea Britanie, Danemarca şi Australia arată că nivelul de inteligenţă a scăzut mult în ultimul deceniu.
Există mai multe explicaţii pentru acest fenomen, iar cea mai pesimistă susţine că oamenii şi-au atins deja limita maximă de inteligentă.
În perioada 1930-1980, nivelul mediu de IQ a crescut în Statele Unite cu 3 puncte, la fel şi în Japonia şi Danemarca după terminarea războiului. Fenomenul a fost denumit „efectul Flynn” şi este explicat prin creşterea nivelului de trai şi mai ales prin îmbunătăţirea dietei.
De asemenea, o educaţie mai bună şi-a spus cuvântul în această perioadă, precizează James Flynn, de la Universitatea din Otago.
Dar acum suntem la finalul „efectului Flynn” în ţările dezvoltate, iar nivelul de IQ a început să scadă.
James Flynn crede că soluţia este educaţia şi că această problemă este temporară, dar alţi oameni de ştiinţă sunt mult mai pesimişti.
Ei susţin că este vorba de un declin intelectual genetic, tot mai multe persoane îşi ating limita maximă de inteligenţă, dar în acelaşi timp această limită scade tot mai mult.
Unii cercetători spun că una din probleme este că oamenii educaţi aleg să aibă tot mai puţini copii, astfel că noile generaţii sunt formate mai mult din oameni cu un intelect mai limitat.
Potrivit lui Richard Lynn, psiholog la Universitatea din Ulster, nivelul general al coeficientului de inteligenţă a scăzut cu un punct în perioada 1950-2000. Dacă tendinţa se menţine, oamenii vor mai pierde un punct până în anul 2050.
La rândul său, Michael Woodley, de la Universitatea din Bruxelles, Belgia, spune că reacţiile oamenilor sunt mai lente ca în epoca victoriană.
Iar Jan te Nijenhuis, profesor de psihologie la Universitatea din Amsterdan, precizează că occidentalii au pierdut în medie 14 puncte IQ din perioada victoriană şi până acum.
Pentru a ajunge la această concluzie, Nijenhuis a analizat 17 studii despre inteligenţă, realizate între 1884-2004.
În cadrul studiilor, subiecţii erau monitorizaţi pentru a se vedea cât de repede apasă pe un buton după ce primesc un anumit stimul.
Astfel, în secolul al XIX-lea, viteza medie de reacţie era de 194 milisecunde, iar în anul 2004 crescuse la 275 milisecunde.
Cercetătorii spun că viteza de reacţie arată şi rapiditatea procesării informaţiei, adică inteligenţă.
Sursa: Daily Mail

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu