sâmbătă, 23 august 2014

Descoperirea făcută într-un lac din Antarctica ce nu a mai văzut lumina Soarelui de milioane de ani

Un grup de cercetători a făcut o descoperire foarte importantă într-un lac subglacial din Antarctica.
Foto: Live Science
Aproape 4.000 de specii de microbi populează lacul Whillans, aflat sub 800 de metri de gheaţă în regiunea vestică a Antarcticii. Acestea sunt primele organisme găsite până acum într-un lac subgracial din Antarctica, potrivit unui raport publicat de un grup de cercetători în jurnalul de specialitate Nature, citat de Huffington Post.
"Nu am găsit doar organisme vii, ci un întreg ecosistem activ", explică Bert Christner, microbiolog american şi lider al echipei de oameni de ştiinţă care a făcut descoperirea.

Antarctica are aproape 400 de lacuri aflate sub gheaţă. Unele dintre ele, ca lacul Whillans, sunt conectate cu râuri şi pârâuri. Descoperirea de la Whillans îi face pe cercetători să spere că există şi alte locuri similare unde microorganismele pot supravieţui.

FOTO: Live Science
Forările la lacul subglacial au început în ianuarie 2013, după ani de planificări şi după ce Fundaţia pentru Ştiinţă Naturală a cheltuit mai bine de 10 milioane de dolari. Echipa numită WISSARD a descoperit printr-un test realizat într-un laborator temporar că apa obţinută din lac conţinea organisme vii.
Sursă: Live Science
Cercetătorii s-au întors apoi în Statele Unite cu 30 de litri de apă din lacul Whillans şi opt mostre de sedimente de pe fundul lacului.
Rezultatul final al analizelor realizate de cercetători a fost acela că în apa provenită din lacul subglacial existau 3.931 de tipuri diferite de organisme monocelulare.

"Am fost surprinşi de numărul de organisme. Nu este foarte diferit de cel pe care îl întâlneşti într-un loc obişnuit", explică Bert Christner.

FOTO: Live Science
Trăind fără lumină solară, toate organismele din lacul în cauză se bazează pe mineralele din apă şi din nămolul de pe fundul lacului pentru a obţine energia necesară pentru transformarea dioxidului de carbon in componente organice. Microbul care se găseşte în număr cel mai mare este o specie de archaea. Atunci când microorganismul moare, acesta se transformă în hrană pentru alt tip de organism care oxidează sulful pentru energie. Al doilea cel mai răspândit microb oxidează fierul, iar altul are nevoie de metan pentru a supravieţui.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu