luni, 18 noiembrie 2013

Jaful pădurilor se vede acum şi din satelit
Duminică, 17 Noiembrie 2013, 23:18
171 vizite - 0 comentarii

Black Friday 2013: Sfaturi si magazine cu REDUCERI
DISTRIBUIE PE GOOGLE+
click pe poza: FOTO (1)


Plămânul verde al României se micşorează anual. O arată un raport Greenpeace, care avertizează că aproape s-a dublat numărul cazurilor de defrişări ilegale, dar şi o nouă hartă Google cu pădurile lumii, analizate din satelit în perioada 2000-2012.
O nouă hartă cu imagini din spaţiu dezvoltată de Google şi de câţiva specialişti de la Universitatea din Maryland, SUA, marchează în culori stridente, de roşu-aprins, cum s-au redus pădurile Terrei din 2000 până în 2012. 
România este şi ea prezentă în noua aplicaţie Google Global Forest Change, unde sunt evidente „focarele“ cu păduri tăiate masiv, dar şi zonele unde s-au plantat arbori. Pe harta Google se observă pierderile care acoperă arii întregi din munţii Apuseni şi din Nordul Carpaţilor Orientali, vizibile aşadar acum din satelit.
Fiecare zonă din care s-a tăiat copaci este marcată cu roşu, pe când împăduririlor le revine culoarea albastru. Există şi o zonă mixtă, colorată în roz, unde s-au defrişat păduri, dar au avut loc şi plantări.
Regiunea cu cele mai multe pierderi de pădure în raport cu reîmpăduririle efectuate este zona Parcului Naţional Apuseni, la Sud-Vest de oraşul Cluj-Napoca. De cealaltă parte, în Oltenia, în apropiere de Dăbuleni, se regăseşte cea mai mare zonă reîmpădurită, cu doar mici pierderi de păduri pe lângă satele Apele Vii şi Mârşani.
Raportând suprafeţele defrişate la cele reîmpădurite, cel mai bine la acest capitol stă regiunea dintre Târgovişte şi Piteşti. Însă, în Harghita şi Covasna, spre Gura Humorului, pierderile de pădure se întind pe o regiune mai mare. Harta Google, care va fi actualizată anual, arată că au avut loc şi reîmpăduriri pe o suprafaţă similară în această zonă.
Malaysia, în topul mondial al defrişărilor 
Cum stau alte state la acest capitol? În prezent, ţara care are cele mai mari pierderi este Malaysia, urmată de Paraguay şi Indonezia. Din Europa, fruntaşe la capitolul defrişări sunt Finlanda, Suedia şi Portugalia, arată harta Google.
Specialiştii americani pun pierderile de păduri pe seama defrişărilor, în primul rând, apoi a incendiilor şi dezastrelor naturale şi susţin că în intervalul 2000-2012, omenirea a pierdut 2,3 milioane de kilometri pătraţi de pădure, în timp ce a plantat copaci doar pe 0,8 milioane de kilometri.
De două ori mai multe tăieri ilegale în România, în 2012
În cifre absolute, situaţia pădurilor din România văzute din satelit se traduce în dublarea, în 2012, a cazurilor de defrişări ilegale descoperite pe teritoriul ţării, arată un raport lansat sâmbătă de Greenpeace România, realizat în urma analizării datelor oficiale din toată ţara, solicitate de organizaţia neguvernamentală.
Mai exact, anul trecut, în România au fost înregistrate în jur de 19.500 de cazuri de tăieri ilegale de păduri, dublu faţă de perioada 2009 – 2011, în care au fost notate aproape 31.500 de astfel de cazuri. Ceea ce s-ar putea traduce prin 53 de cazuri de defrişări ilegale pe zi, la nivel naţional, faţă de 30 de cazuri pe zi în perioada 2009-2011, susţin reprezentanţii Greenpeace România. 
Aceştia au calculat şi cât pierde ţara noastră de pe urma acestui fenomen care a luat amploare: valoarea pagubelor financiare se ridică la aproape patru milioane de euro (peste 17, 3 milioane de lei), în condiţiile în care volumul de masă lemnoasă extrasă ilegal în 2012 a depăşit 120.000 de metri cubi.
Potrivit aceluiaşi raport, cele mai afectate judeţe din ţara noastă sunt Prahova (2.067 de cazuri), Mureş (1.532 de cazuri), Bacău (1.339 de cazuri), Suceava (1.158 de cazuri), Braşov (1.131 de cazuri) şi Maramureş (1.058 de cazuri), în restul judeţelor fiind înregistrate mai puţin de 1.000 de cazuri.
Braşovul, campionul ilegalităţilor în 2012
O situaţie interesantă s-a întâmplat în judeţul Braşov, acolo unde în perioada 2009-2011 (trei ani) s-au înregistrat 87 de cazuri de tăieri ilegale, în timp ce doar în 2012 s-au înregistrat peste 1.100 de astfel de situaţii, ceea ce ar însemna o creştere de aproape 40 de ori, susţin activiştii Greenpeace, care ar putea fi legată şi de faptul că din ce în ce mai mulţi români merg să reclame ilegalităţile. 
Aceştia au arătat în raport şi lista autorităţilor unde au fost semnalate tăierile ilegale de păduri, în condiţiile în care cifrele prezentate reprezintă practic doar partea descoperită a jafului din domeniu. 
În prezent, România mai are 6,5 milioane de hectare de pădure, 51% în proprietate publică, iar restul de 49 %  în proprietate privată. Datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică arată că în 2012 s-au tăiat legal peste 19 milioane de metri cubi (volum brut) de lemn, dintre care peste nouă milioane sunt din fondul forestier aflat în proprietatea statului. 
Pădurile, păzite gratuit de Romsilva
Lucia Varga, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, a declarat sâmbătă, la Zalău, că peste 550.000 de hectare de pădure din România nu au paza asigurată, menţionând că noul cod silvic prevede ca paza tuturor pădurilor, inclusiv a celor private, să fie asigurată gratuit de Romsilva. „În România există peste 550.000 de hectare de pădure nepăzită. În general, aceste păduri sunt mici proprietăţi aparţinând persoanelor fizice, deci proprietarii au până în 30 de hectare. Sunt în jur de 750.000 de proprietari. Ei, până acum, trebuiau să achite contravaloarea pazei, plăteau o taxă. Începând de la data intrării în vigoare a codului silvic, proprietarii nu vor mai trebui să plătească această taxă, ci ei vor beneficia în mod gratuit de acest serviciu, obligaţia revenind Romsilva“, a declarat Lucia Varga.
Autor:    AdevarulSursa:   adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu