marți, 19 noiembrie 2013

6 droguri care ar putea aduce beneficii surprinzătoare sănătăţii umane

19.11.2013 |
0 Comentarii
+Doctor, o clinică de marijuana medicinală din Los Angeles     (Foto: AFP / Mediafax Foto) + zoom 6 droguri care ar putea aduce beneficii surprinzătoare sănătăţii umane
Galerie foto (7)
Folosirea drogurilor ilegale în scopuri medicinale este un subiect controversat, mai ales în contextul în care tot mai multe state şi ţări adoptă legi care permit folosirea marijuanei medicinale şi a altor substanţe.
De asemenea, auto-medicaţia – folosirea medicamentelor fără asistenţa unui doctor sau unui alt specialist – poate fi periculoasă. „Printre potenţialele riscuri ale auto-medicaţiei se numără un diagnostic incorect, întârziere în obţinerea unor sfaturi de la specialişti, dozarea incorectă, alegerea incorectă a terapiei, mascarea unei boli serioase şi riscul de dependenţă şi abuz”, notează autorii unui articol publicat în jurnalul Current Drug Safety.
Cu toate acestea, cercetătorii continuă să descopere un număr surprinzător de beneficii ale drogurilor folosite în scopuri recreaţionale.
Ciupercile magice
Ciuperci magice „Psilocybe cubensis”    (Foto: Mädi/Wikipedia)Ciuperci magice „Psilocybe cubensis”
Ciupercile care conţin psilocibină produc halucinaţii colorate chiar şi atunci când sunt consumate în cantităţi mici. Există dovezi care atestă că aceleaşi cantităţi mici de psilocibină pot elimina simptomele durerilor de cap cluster, ale tulburării obsesiv-compulsive şi ale depresiei.
Cercetări publicate în 2012 în British Journal of Psychiatry au arătat că voluntarii care au consumat psilocibină aveau o memorie mai bună, astfel că substanţa ar putea fi utilă ca adjuvant în psihoterapie. Într-un alt studiu din 2012, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, oamenii de ştiinţă au arătat că acest drog încetinea activitatea în zonele din creier care sunt hiperactive în cazul oamenilor ce suferă de depresie.
„Nu spunem să mergeţi şi să consumaţi ciuperci magice”, declară Robin Carhart Harris, coordonatorul acestor studii. „Dar acest drog are un asemenea impact fundamental asupra creierului încât trebuie să aibă un înţeles. Cu siguranţă ne spune ceva despre modul în care funcţionează creierul. De aceea trebuie să efectuăm mai multe cercetări şi să îl folosim dacă aduce beneficii terapeutice”, spune omul de ştiinţă.
Ecstasy
Ecstasy    (Foto: Shutterstock.com)Ecstasy
Cunoscut şi sub numele de MDMA, ecstasy este un compus sintetic care produce halucinaţii, sentimente de căldură emoţională şi un nivel ridicat al energiei. Aceleaşi proprietăţi psihoactive ce fac ecstasy-ul atât de popular în rândul petrecăreţilor fac ca acest drog să fie util în tratarea tulburării de stres post-traumatic.
Alte cercetări au arătat că ecstasy-ul prezintă proprietăţi anti-cancer, mai ales în ceea ce priveşte leucemia, limfoamele şi mielomul. În 2011, cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au descoperit că o formă uşor modificată a ecstasy-ului era de 100 de ori mai puternică în distrugerea celulelor canceroase decât forma originală a MDMA. „Este nevoie de mai multe cercetări, însă acest studiu reprezintă un mare pas înainte în dezvoltarea unui nou medicament împotriva cancerului”, au scris atunci cercetătorii.
Cocaina
Frunze de coca    (Foto: Shutterstock.com)Frunze de coca
Frunzele plantei de coca (Erythroxylum coca) au fost folosite ca stimulat în America de Sud preţ de mii de ani. Drogul derivat din coca, cocaina, are şi câteva beneficii pentru sănătate.
Cocaina poate fi folosită ca anestezic local pentru operaţiile chirurgicale, datorită faptului că are proprietăţi de amorţire rapidă.  De asemenea, atunci când este folosită alături de alţi compuşi pentru a forma o substanţă numită TAC, cocaina poate trata laceraţii minore ale pielii, deoarece drogul este un vasoconstrictor foarte eficace.
Dr. Andrew Weil a studiat efectele gastrointestinale ale fruzei de coca în rândul comunităţilor din America de Sud. „Dacă studiaţi cu atenţia dispunerea moleculară a frunzei de coca, veţi descoperi 14 alcaloizi bioactive. Cocaina acţionează ca un stimulant al intestinului, însă alţi alcaloizi din coca pot avea efectul opus, inhibând activitatea intestinală”, scrie Weil. „În perioada petrecută în comunităţile din Anzi am colectat multe raporturi despre efectul paradoxal al cocainei de normalizare a funcţiei intestinale, şi am experimentat-o şi pe cont propriu”, mai spune doctorul.
LSD
LSD    LSD
Acidul lisergic dietilamid-25, cunoscut sub numele de LSD sau „acid”, este un halucinogen folosit de câteva decenii. De curând, cercetările arată că are potenţial în tratamentul alcoolismului. Un studiu realizat în Norvegia şi publicat în 2012 în Journal of Psychopharmacology sugerează că LSD a prevenit ca alcoolicii ce participau la tratament să renunţe şi să revină la consumatul băuturilor alcoolice.
„LSD-ul a funcţionat într-un mod complet diferit de oricare alt medicament psihhiatric”, a declarat Teri Krebs, cercetătoarea de la Norwegian University of Science and Technology. „Mulţi pacienţi au spus că au obţinut o nouă apreciere a problemei lor cu alcoolul şi o nouă motivaţie pentru a o rezolva”, a relatat autorul studiului.
Ketamina
Ketamina, cunoscută şi sub numele de „Special K”, este un tranchilizant pentru animale ce este folosit uneori ca drog recreaţional. De asemenea, acest drog ar putea combate cu eficacitate simptomele depresiei.
Un studiu din 2012 publicat în jurnalul Science a arătat că ketamina poate stimula dezvoltarea sinapselor în creier, iar efectele benefice ale drogului asupra persoanelor cu depresie cronică se manifestă în câteva ore. „Reacţia terapeutică rapidă asupra pacienţilor rezistenţi la tratament este cea mai mare reuşită în domeniul cercetării asupra depresiei din ultimii 50 de ani”, a comentat Ronald Duman, profesor de psihiatrie şi neurobiologie la Universitatea Yale.
Marijuana
Soiuri de marijuana medicinală vândută de PureLife Alternative Wellness Center, Los Angeles, California    (Foto: AFP / Mediafax Foto)Soiuri de marijuana medicinală vândută de PureLife Alternative Wellness Center, Los Angeles, California
Canabisul, pe lângă faptul că este cel mai folosit drog ilegal, are o serie de beneficii medicale. În SUA, folosirea marijuanei medicinale este permisă în 21 de state şi în District of Columbia.
De-a lungul anilor, cercetările au arătat că marijuana ajută la combaterea durerilor cronice, previne tulburarea de stres post-traumatic, stimulează apetitul, reglează greaţa, elimină presiuna intra-oculară asociată glaucomului, tratează dependenţa de opiacee şi îmbunătăţeşte simptomele afecţiunii Crohn.
Sursa: LiveScience
http://www.descopera.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu