luni, 18 noiembrie 2013

Un asteroid care are o densitate mai mică decât cea a apei


1 / 2 imagini
Dacă am aduce asteroidul 2002 UX25 pe Terra, am constata că el ar pluti pe ocean.
Într-o lucrare publicată pe 13 noiembrie în Astrophysical Journal Letters, cercetătorul Michael Brown de la California Institute of Technology prezintă rezultatele pe care le-a obținut în urma măsurătorilor efectuate asupra asteroidului 2002 UX25. Acesta are un diametru de circa 650 km și o densitate de 0,82 +/- 0,11 grame pe centimetrul cub.
2002 UX25 se află în Centura Kuiper și efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în circa 280 de ani. În general se consideră că obiectele aflate în Centura Kuiper s-au modificat foarte puțin de la formarea Sistemului Solar. Conform modelelor actuale, în primele faze de evoluție ale Sistemului Solar particulele de praf din discul protoplanetar, aflate sub acțiunea gravitației stelei care abia se năștea, au început să se aglomereze încetul cu încetul. Din cauza gravitației reduse, obiectele care aveau o dimensiune mai mică de 350 km erau foarte poroase și, implicit, aveau o densitate scăzută. Din acest motiv se consideră că în Centura lui Kuiper cele mai multe obiecte care sunt mai mici de 350 km au o densitate mai mică decât cea a apei. Pe măsură ce a trecut timpul, în urma coliziunilor succesive, în vecinătatea Soarelui au început să apară obiecte din ce în ce mai mari. Atunci când diametrul lor depășea 800 km, gravitația devenea suficient de puternică pentru a duce la o compactare mai puternică, ceea ce avea drept consecință o creștere semnificativă a densității acestor obiecte.
fgvhjbnklopu 2002 UX25 fotografiat de către telescopul Spațial Hubble și telescopul Keck.
2002 UX25 este primul asteorid cu diametrul intermediar a cărui densitate a fost măsurată. Rezultatele obținute de Brown sunt importante, deoarece nu există, cel puțin deocamdată, modele matematice care să le explice. Nu se știe, deocamdată, de ce 2002 UX25 are o densitate atât de scăzută.
În lucrarea sa Brown prezintă mai multe ipoteze, asupra cărora nu insist acum. Voi spune doar că studierea obiectelor aflate în Centura lui Kuiper ajută la descifrarea mecanismelor care au dus la nașterea planetelor din Sistemul Solar.
Surse: Nature, The Density of Mid-sized Kuiper Belt Object 2002 UX25 and the Formation of the Dwarf Planets (rezumatul lucrării publicate pe 13 noiembrie în The Astrophysical Journal Letters), The Density of Mid-sized Kuiper Belt Object 2002 UX25 and the Formation of the Dwarf Planets (preprintul lucrării postat pe ArXiv)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu