sâmbătă, 21 septembrie 2013

iOS 7 – aceeași Mărie cu altă pălărie


3 / 7 imagini
Ieri, în jurul orei 20:00 (ora noastră), s-a dat startul instalării noului sistem de operare iOS 7 așa că am stat și eu la coadă pentru multaclamatul OS, doar ca să descopăr că nu s-au schimbat deloc multe.
Am început cu începutul, eliberarea spațiului necesar pentru instalare. Ai nevoie de 2,6 GB liberi deși sistemul a descărcat doar aproximativ 700 MB. Nicio problemă. În aproximativ o oră aveam noul iOS 7 instalat deși probabil că milioane de utilizatori descărcau noul OS în acel moment. Nu am avut absolut nicio problemă nici cu descărcarea și nici cu instalarea. Toate aplicațiile mergeau perfect, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat și i-ar m-am minunat de ce înseamnă un sistem Apple și cât de bine poate fi el pus la punct.
Designul noului sistem este fundamental schimbat. În locul iconițelor speudotridimensionale ai acum unele plate, iar toate meniurile sunt acum de un minimalism nordic extrem. De altfel, seamănă destul de tare cu Android și asta nu este neapărat o bilă albă din partea mea. Totuși, nu voi insista pe acest aspect pentru că asta vei putea vedea cu ochiul liber îndată ce-l vei instala și tu.
Ce s-a schimbat? După ce instalezi noul iOS 7 trebuie să treci printr-o procedură de setup, ca de obicei și acum, va trebui să introduci și un cod PIN din patru cifre, ca cel pentru cardul de credit. Va trebui să-l introduci de fiecare dată când deblochezi smatphone-ul, tableta sau iPod touch-ul. Dacă nu vrei să faci asta, ai opțiunea de a dezactiva ulterior protecția din meniul de setări.
Nu mai există nici bara vizibilă pentru deblocare. Acum există doar un text în partea de jos „slide to unlock” și poți face deblocarea făcând un slide cu un singur deget de la stânga la dreapta oriunde pe ecran.

O altă caracteristică nouă ar fi un meniu de setări accesibil cu ajutorul unui slide din extrema de jos a ecranului în sus, care conține în centru setări pentru W-Fi, Blutooth, mod de zbor, „nu deranjați”și blocare a modului de orientare a ecranului, în stânga ai controlul de redare multimedia și volumul audio, iar în dreapta ai două butoane pentru pornirea unui cronometru, a aplicației foto și o bară de reglare a luminozității ecranului. Cel puțin acestea sunt limitările pentru tableta mea iPad 2 fără conectivitate 3G.
În noul iOS 7, dacă faci în orice fereastră un swipe de sus în jos vei porni funcția de căutare. Dacă faci același swipe, dar tragi de marginea de sus a ecranului vei descoperi un meniu de notificări care include și data și starea meteo. Este o funcție mai complexă decât în iOS 6, dar nu pot spune că mi-a lipsit vreodată așa ceva.
Cam astea sunt schimbările majore ale noului OS minune. Pentru americani ar exista totuși ceva deosebit: iTunes radio, muzică în format digital, de ascultat gratuit. Dar cum nu suntem de cealaltă parte a globului, nu primim așa ceva.
Concluzia este că dacă ai un iPad fără 3G, singurul motiv cât de cât serios ar fi schimbarea designului. Singurii care au cu adevărat avantaje ar fi viitorii cumpărători ai noilor iPhone 5S și 5C, care vor avea și câteva aplicații gratuite preinstalate în noul iOS 7.

Etichete: , , ,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu