sâmbătă, 21 septembrie 2013

În căutarea metanului marțian



2 / 2 imagini

Datele transmise de către roverul Curiosity indică absența metanului din atmosfera marțiană. Acestea contrazic determinări anterioare, efectuate de pe orbita marțiană și de pe Terra, care arătau că în atmosfera marțiană se găsesc cantități mici de metan.
Problema metanului marțian este una foarte importantă. Existența sa ar fi un indiciu important al existenței vieții pe Marte, el putând să fie rezultatul metabolismului unor organisme marțiene. Aici trecbuie să vă mai spun că metanul, în condițiile de pe Marte, se descompune în circa 400 de ani. Detectarea sa în zilele noastre ne duce cu gândul că el este produs și în prezent. Unul dintre mecanismele probabile de producere continuă a metanului este tocmai cel biologic. Din acest motiv existența metanului marțian reprezintă un subiect foarte important pentru cercetarea planetei Marte.
Începând cu luna octombrie, anul trecut, până în iunie, anul acesta, cu ajutorul instrumentului numit Tunable Laser Spectrometer (spectrometrul cu laser acordabil) roverul Curiosity a întreprins șase măsurători ale compoziției atmosferei marțiene. În nici una dintre aceste măsurători nu a fost identificată prezența metanului în atmosfera marțiană. Având în vedere sensibilitatea instrumentului se poate spune că, dacă există metan în atmosfera marțiană, acesta are o concentrație mai mică de 1,3 părți per miliard.
În 2004, pe baza datelor transmise de sonda Mars Express, a ESA, s-a identificat prezența metanului în atmosfera marțiană în concentrație de 10 ppb. Măsurători efectuate de-a lungul mai multor ani cu ajutorul telescopului NASA de pe Mauna Kea, Hawaii, care efectuează observații în infraroșu, au indicat anumite zone în care se face simțită prezența metanului marțian, iar concentrația acestuia variază în funcție de anotimp între 10 și 40 părți pe miliard. După dispersarea acestor concentrări de metan, conform acestor măsurători, atmosfera marțiană prezenta o concentrație de 6 părți pe miliard a metanului.
curiosity-rover-is-graffiti-artist-tagging-mars-in-morse-code-video--6b3b8f6636 Roverul Curiosity (Credit: NASA)
Se poate remarca faptul că datele transmise de către roverul Curiosity contrazic ferm măsurătorile anterioare. Chiar dacă roverul nu se află într-o zonă care să fi fost identicate emisii de gaz metan, el ar fi trebuit să detecteze metanul în concentrații de circa 6 părți pe miliard. În ceea ce privește existența vieții pe Marte, Michael Meyer, cercetător principal în programul NASA de explorare marțiană, încearcă să lase loc speranței: ”Am obținut un rezultat important, care ne ajută să examinăm posibilitatea existenței vieții pe Marte. Scade probabilitatea existenței unor bacterii marțiene producătoare de metan, dar asta nu înseamnă că viața nu ar putea exista pe Marte. Se știe că există multe specii de bacterii terestre care nu produc metan.”
Probabil că peste câțiva ani vom avea un răspuns mai clar în ceea ce privește metanul din atmosfera marțiană, o dată cu lansarea unor misiuni specializate pentru cercetarea atmosferei planetei Marte, cum ar fi ExoMars Trace Gas Orbiter, a ESA.
Datele obținute de către roverul Curiosity asupra absenței metanului marțian au fost publicate online pe 19 septembrie de revista Science.
Surse: NASA, Low Upper Limit to Methane Abundance on Mars (rezumatul lucrării publicate online pe 19 septembrie de revista Science)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu