sâmbătă, 21 septembrie 2013

Când și cum se va sfârși viața pe Pământ?


1 / 3 imagini
Un scenariu apocaliptic, cu mari șanse de a deveni realitate: oamenii de știință prezic că Soarele va nimici orice formă de viață de pe planeta noastră! Steaua sistemului nostru solar se va încălzi atât de mult încât pe Pământ nu vor mai fi temperaturile propice pentru a susține viața. Vestea bună? Condițiile actuale de susținere a vieții vor mai dura încă 1,75 miliarde de ani.
Sfârșitul vieții nu este aproape. Viața pe Pământ va exista, cu siguranță, pe o perioadă îndelungată, cuprinsă între următorii 1,75 miliarde de ani până la următorii 3,5 miliarde de ani, se arată într-un nou studiu științific publicat de cercetătorii de la Universitatea East Anglia din Marea Britanie. După această perioadă, Soarele va deveni atât de fierbinte încât nicio formă de viața nu va mai putea subzista pe Terra.
Încă din momentul în care s-a format, planeta noastră s-a aflat la distanța potrivită de Soare pentru a fi locuibilă. Această poziționare, cunoscută în limbaj științific drept zona „Goldilocks” a permis oceanelor planetare să dezvolte împreună cu atmosfera Terrei temperaturi nici prea ridicate pentru a fierbe și evapora apa, nici prea scăzute pentru a o îngheța într-o permanentă calotă glaciară. Observațiile astronomice arată, însă, că viața stelelor duce inexorabil în același punct: transformarea în supernove, un proces care face ca perioada în care o planetă poate fi locuibilă să nu dureze mai mult de câteva miliarde de ani. Pe măsură ce stelele emit din ce în ce mai multă căldură, încălzirea globală duce la deșertificare și moartea prin evaporare a oceanelor planetare: viața, cel puțin așa cum o cunoaștem noi, nu poate supraviețui în asemenea condiții.
În acest moment, Pământul va fi ieșit din zona locuibilă, chiar dacă poziția sa în sistemul nostru solar va fi aceeași. Această teorie este cunosctută de câteva decenii în astronomie: cea mai nouă predicție care o susține vine de la experții Universității East Anglia care estimează că Pământul se va afla în zona Goldilocks pentru 6,3 până la 7,8 miliarde de ani de la formarea planetei. Cum acest proces a avut loc în urmă cu aproximativ 4,55 miliarde de ani, înseamnă că ne-a mai rămas o perioadă cuprinsă între 1,75 și 3,5 miliarde de ani. „După ce va trece acest timp, Pământul se va afla într-o zonă extrem de fierbinte a Soarelui, cu temperaturi atât de ridicate încât oceanele planetare se vor evapora. Întreaga viață de pe Pământ se va nimici, iar oamenii vor fi printre primele specii care vor dispărea! Ultimele forme de viață care vor subzista înainte de extincția totală sunt microbii”, declară Andrew Rushby, unul dintre cercetării englezi.
Gliese_581_-_2010 Echipa de cercetători a examinat și posibilitățile pe care le avem în prezent de a găsi alte planete aflate în zone Goldilocks, capabile să susțină viața. Englezii au identificat șapte exoplanete cu condiții propice vieții, cea mai adecvată fiind Gliese 581d, care – conform estimărilor – va susține temperaturi adecvate vieții pentru următorii 55 de miliarde de ani. Având o suprafață de aproximativ două ori mai mare decât aceea a Terrei, Gliese 581d se află la o distanță de 20 de ani lumină de planeta noastră. Rushby crede însă că, în viitorul apropiat, vom descoperi exoplanete cu condiții sustenabile vieții chiar la distanțe mai mici, pe o rază de 10 ani lumină, ceea ce, în termeni astronomici, este o distanță rezonabilă. Marea problemă pe care o avem este că actuala tehnologie de transport spațial ar face ca drumul de pe Terra până la o astfel de exoplanetă să dureze sute de mii de ani. Dacă tehnologiile spațiale nu se vor schimba, cea mai bună planetă candidată pentru viață din sistemul nostru solar este Marte, care se va afla în zona Goldilocks pentru următorii 6 miliarde de ani.
cosmos Gliese 581 g este o exoplanetă care orbitează în jurul stelei Gliese 581, o stea pitică roșie. Se află la o distanță de 20,5 ani-lumină de Pământ în constelația Libra și este a șasea planetă identificată în sistemul Gliese 581 și a patra ca distanță față de la stea. Planeta a fost descoperită de către sonda spațială Lick-Carnegie Exoplanet Survey, după un deceniu de observație, în septembrie 2010. Datorită distanței optime față de soarele ei, se presupune că pe Gliese 581 g există apă în stare lichidă și de aceea ar fi posibilă și existența unor forme de viață extraterestră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu