sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Transplantul de materie fecală este un tratament de succes

23.01.2011 |
5 Comentarii
Afecţiunile provocate de bacteria Clostridium difficile, contractată tipic de pacienţii spitalelor şi ai clinicilor, se pot dovedi foarte greu de vindecat prin tratament convenţional cu antibiotice. De aceea, profesorul Thomas Borody se numără printre acei experţi care consideră refacerea florei intestinale o misiune potrivită pentru transplantul de materii fecale.

Unii ii dau nume peiorative, in timp ce altii o considera, mai stiintific, "bacterioterapie" sau "terapie de infuzie a scaunului". Totuşi, ce este drept, procesul implică înlocuirea dejecţiilor unei persoane cu materiile fecale ale alteia, oferindu-i celei dintâi bacteriile "bune" de care are atâta nevoie.

Unul dintre pacienţii lui Borody, Coralie Muddel, a suferit, vreme de luni de zile, de diaree cronică. Tehnica salvatoare care i-a fost aplicată a înregistrat o rată a succesului de aproximativ 90% în cazurile experimentale. Acum, oamenii de ştiinţă o duc la următorul nivel, încercând sa stabilească cu adevărat natura sa de
alternativă viabilă atunci când antibioticele dau greş. Tratamentul poate fi administrat printr-un colonoscop sau cu ajutorul unei clisme, cât şi pe cale orală sau nazală.

Cum rata infectării cu C. difficile prin spitalele din SUA, din Europa şi din alte părţi este în creştere, utilizarea noii terapii mai puţin convenţionale ar putea salva vieţi precum şi reduce numarul de zile de îngrijire foarte costisitoare.

Sursa: Reuters

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu