duminică, 20 martie 2011

Un dinozaur gigant a fost descoperit în Angola

Un dinozaur gigant a fost descoperit în Angola
Pentru prima dată în Angola a fost descoperită o fosilă a unui dinozaur. Este vorba despre o creatură necunoscută până acum, ce deschide porţile unor noi cercetări într-o zonă slab dezvoltată.
Cercetătorii care au făcut publică vestea descoperirii unei creaturi cu gât lung, un posibil sauropod ierbivor, susţin că dinozaurul descoperit pare a fi printre primele vieţuitoare care au populat Pământul.

Echipa internaţională de arheologi care a descoperit şi identificat un os din antebraţul creaturii, afirmă că acesta provine de la un dinozaur necunoscut anterior, potrivit descrierii scheletului.

Fosila a fost găsită alături de dinţi de peşte şi de rechin. Acum 90 de milioane de ani în acel loc se găsea fundul oceanului, arheologii speculând că dinozaurul a fost luat de ape, ca apoi să fie sfâşiat de rechini preistorici.

Dinozaurul a primit numele de Angolatitan adamastor; angolatitan înseamnă "gigantul angolez", iar adamastor e numele dat de poetul naţional portughez, Camões, unei imense creaturi marine. Deşi nu a luat parte la cercetările angoleze, Matthew F. Bonnan, expert sauropod de la Universitatea Western Illinois, a spus că, după ce a studiat raportul arheologilor implicaţi, consideră că este într-adevăr vorba despre un nou sauropod.

Proiectul PaleoAngoa, început în 2005 de către arheologii care au făcut marea descoperire este prima cercetare paleontologică efectuată în Angola de la cercetările făcute în 1960. Cercetările iniţiale au fost întrerupte de începerea războaielor în această zonă, războaie care s-au încheiat în anul 2002, odată ce armata l-a ucis pe liderul rebelilor, Jonas Savimbi. Efectele economice ale conflictelor au fost devastatoare, ţara fiind lăsată în ruină. Descoperirea petrolului în ultima vreme a dus la un boom economic, dar această creştere nu se reflectă asupra întregii populaţii.

Arheologii afirmă că problema lor nu o constituie terenurile minate şi lipsa siguranţei în zonă, ci lipsa banilor necesară continuării cercetărilor.

Octavio Mateus, membru al proiectului PaleoAngola, a descoperit Agolitan adamastor-ul în 2005, anii ce au urmat fiind necesari pentru completarea cercetării, excavarea şi scrierea unei lucrări ştiinţifice. Publicarea raportului final ce anunţă descoperirea reprezintă punctul culminant pentru cercetător, ce duce la bun sfârşit un efort ce a durat 6 ani.



Sursa: Fox News si descopera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu