duminică, 20 martie 2011

Camera foto de 1 mm înlocuieşte camera cât o pastilă, considerată prea mare (VIDEO)

Camera foto de 1 mm înlocuieşte camera cât o pastilă, considerată 
prea mare (VIDEO)
Inginerii germani au creat o cameră de filmat de dimensiunea unei granule de sare. Capabilă să ajungă în cele mai inaccesibile zone din corpul uman, microcamera este utilă atât în medicină, cât şi în industria auto.
Cei de la Institutul Fraunhofer din Berlin au proiectat camera de filmat împreună cu Awaiba, firmă specializată în senzori de imagine. Cele două instituţii au încercat să îmbunătăţescă vechile microcamere de filmat şi să le adapteze pentru noile cerinţe medicale.

Actualele camere de filmat folosite în industria medicală sunt fabricate manual, astfel că tehnicile utilizate de către producători duc la un preţ ridicat al microcamerelor. Michael Töpper, project manager al Institutului din Berlin, împreună cu colegii săi au proiectat o metodă automatizată de asamblare a camerelor de filmat, reducând astfel foarte mult costurile producţiei.

Fiecare dintre cele 3 laturi ale microcamerei are o dimensiune de 1 mm, camera de filmat având o rezoluţie de 25.000 de pixeli. Deşi numărul de pixeli este prea mic pentru fotografii profesionale, imaginea rezultată este foarte utilă în aplicaţiile medicale.



Pentru sterilizarea camerelor de filmat endoscopice folosite în acest moment în medicină este necesară folosirea multor substanţe chimice. Prin faptul că noile camere au costuri reduse de producţie, nu mai este necesară curăţarea lor pentru reutilizare, deoarece o singură microcameră costă mai puţin decât întregul proces de curăţare.

De obicei folosite pentru a realiza o endoscopie sau o colonoscopie, doctorul Gregory Cooper susţine că noile microcamere sunt mai avantajoase în comparaţie cu cele care se înghit ca o pastilă. Acestea din urmă se mişcă cu o viteză prea mare pentru a captura toate informaţiile necesare din cei opt metri de intestin.

Compania Awaiba precizează că microcamerele sunt deja în teste şi că în următorii doi ani urmează să fie date spre producţie.

Pe lângă utilizarea camerelor de filmat în industria medicală, acestea pot fi foarte utile şi în industria auto, microcamerele având scopul de a ajuta şoferii să parcheze cu ajutorul unui sistem de asistare omniprezent. Pe lângă acest avantaj, camerele pot ajuta la monitorizarea şoferilor care ar putea adormi la volan.

Specialiştii spun că acestea sunt doar câteva din aplicaţiile posibile pentru aceste microcamere, iar odată ce vor fi puse pe piaţă alte zeci de aplicaţii vor fi descoperite de companii din varii domenii.



Sursa: Discovery News si descopera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu