duminică, 20 martie 2011

O copie? Nu, un tablou autentic, extrem de valoros

O copie? Nu, un tablou autentic, extrem de valoros
O lucrare a marelui pictor flamand Anthony van Dyck a fost descoperită în subsolul Academiei Regale de Arte Frumoase din Madrid.
Opera, intitulată "Fecioara cu pruncul", o înfăţişează pe Fecioara Maria ţinându-l în braţe pe pruncul Iisus, înconjurată de Maria Magdalena, Regele David şi Fiul Risipitor.
Tabloul a zăcut în subsolul muzeului din capitala Spaniei timp de mai bine de un secol, fiind considerat o copie a celebrei lucrări realizate de Anthony van Dyck.
În luna iulie a anului trecut, restauratorii au întreprins un studiu minuţios asupra tabloului - implicând analiza pigmenţilor şi investigaţia cu raze x -, studiu care a confirmat că opera îi aparţine lui Van Dyck.

Iniţial, tabloul, pictat pe la 1625, a făcut parte din colecţia Ducelui de Medina de las Torres, viceregele spaniol din Napoli.
La mijlocul secolului al XVII-lea, a fost transferat la mânăstirea El Escorial din apropierea Madridului, unde a supravieţuit jafului din urma invaziei napoleoniene din 1808.
Puţin mai târziu - nu se cunoaşte data exactă - tabloul a fost dus la Academia San Fernando.
Van Dyck, unul din cei mai mari pictori şi gravori flamanzi, reprezentant al stilului baroc şi discipol al lui Rubens, a finalizat aproximativ 800 de picturi înainte de moartea sa, la vârsta de 42, în anul 1641. Una dintre ultimele sale lucrări, un autoportret (foto), pictat cu puţin timp înainte de a muri, a fost vândută pentru 8.3 milioane de lire sterline la o licitaţie la Londra, în 2009.
Sursa: Telegraph si descopera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu