joi, 5 februarie 2015

Care era dinozaurul supranumit „Ucigaşul Misterios”?

05.02.2015 |
0 Comentarii
Scheletul membrelor anterioare ale unui exemplar de Deinocheirus.     Sursa foto: Eduard Sola + zoom Care era dinozaurul supranumit „Ucigaşul Misterios”?
Galerie foto (1)
În anul 1965, o expediţie a unor paleontologi polonezi în Mongolia a dus la descoperirea resturilor incomplete ale unui misterios dinozaur care a incitat imaginaţia multor oameni de ştiinţă. Denumit Deinocheirus mirificus, dinozaurul respectiv ascundea multe secrete, o parte dintre acestea fiind descifrate abia în zilele noastre.
Cu o lungime de circa 11 metri şi o greutate maximă de 6,4 tone, Deinocheirus (tradus din latină, numele său înseamnă „mână înfricoşătoare”) se număra printre cei mai mari dinozauri din grupa ornithomimosaurilor. Deşi era un animal solid, scheletul acestui dinozaur aparte prezenta numeroase oase goale, adaptate pentru obţinerea unei greutăţi cât mai mici.
Clasificarea lui Deinocheirus a fost una nesigură timp de mai mulţi ani, în care cercetătorii l-au considerat iniţial un membru al theropozilor din grupul carnozaurilor, adică un dinozaur carnivor, prădător, dar studiile mai amănunţite au scos la iveală că animalul era de fapt un ornithomimosaurian mai înrudit cu dinozauri precum Garudimimus şi Beishanlong decât cu celebrul  T .rex.
Deinocheirus avea două membre anterioare uriaşe, care aveau peste 2 metri lungime şi erau echipate cu gheare enorme şi ascuţite, ce  măsurau circa 28 de centimetri. 
Pe baza craniului său, cercetătorii estimează că Deinocheirus ar fi fost un omnivor, căci forma fălcilor şi dentiţia indică o dietă bazată pe plante, dar au fost descoperite şi gastrolite şi resturi de solzi de peşte fosilizaţi în dreptul abdomenului său.
Deşi cercetătorii care l-au descoperit iniţial erau convinşi că acest dinozaur îşi folosea braţele cu gheare uriaşe pentru a-şi doborî prăzile, în prezent se crede că Deinocheirus se folosea de braţele şi ghearele sale supradimensionate pentru a culege plante şi a se apăra de atacurile dinozaurilor carnivori, după cum sugerează şi câteva resturi fosile care prezintă pe ele urme ale muşcăturilor dinozaurilor din specia Tarbosaurus bataar, un dinozaur carnivor foarte asemănător cu T-rex.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu