marți, 11 noiembrie 2014

Curiozitati

In fiecare an, aproximativ 150 de tone de meteoriti si fragmente ajung pe Pamant. Acestia au o medie de 410 kg pe zi.

Dincolo de Neptun se afla o multime de comete care formeaza centura lui Kuiper. Aceste corpuri inghetate, foarte indepartate de Soare, n-au putut forma niciodata planete. Unii astronomi avanseaza ideea ca Pluto nu este decat unul dintre aceste blocuri si, din aceasta cauza, n-ar trebui sa fie considerat planeta.

Cantitatea de apa de pe Terra este de 100.000 de ori mai mare decat cea de pe Venus. Venus pierde in prezent 2x10^24 nuclee de hidrogen in fiecare secunda.

Meditatia imbunatateste abilitatea creierului uman de a lua decizii precum si concentrarea. Cand cercetatorii au scanat creierele calugarilor budisti in timp ce faceau meditatie au observat ca partile creierelor care-i ajuta pe oameni sa se concentreze si sa ia decizii devin mai active. Insa, activitatea era mult mai mare la tinerii calugari care abia invatau sa mediteze si mai redusa la cei meditau de mai multa vreme. Creierele calugarilor mai in varsta au invatat sa se focusese mult mai usor.

Prima masina a fost inventata in anul 1672 de catre Ferdinand Verbiest.

Electronul graviteaza in jurul nucleului atomului cu o viteza de aproximativ 2000 km/s. Cu o astfel de viteza electronul ar putea inconjura Pamantul in 20 de secunde.

Numele celui mai rar element de pe Pamant este astatin (69 mg in toata scoarta Pamantului).

Cel mai vechi material plastic este celuloidul, fabricat in Statele Unite in 1870 pentru a inlocui fildesul bilelor de biliard.

1 km patrat de padure de conifere elimina in atmosfera o cantitate de oxigen de 10 ori mai mare decat aceeasi suprafata cultivata cu culturi agricole.

Prima locomotiva cu aburi a atins viteza de 8 km/h (5 mph).

Mercur orbiteaza Soarele mai repede decat orice alta planeta, in 88 de zile. Mercur, cea mai apropiata planeta de Soare, probabil are gheata la poli.

Cea mai apropiata stea de Pamant este Proxima Centauri aflata la 4,23 de ani-lumina, adica 25 de milioane de milioane de km distanta de Soare. Asta inseamna, ca daca am avea o nava spatiala care ar calatori cu 50.000 de km pe ora, ne-ar trebui 88.000 de ani ca sa ajungem la ea.

In 1927, Philo, in varsta de numai 20 de ani, a transmis primele imagini electronice in laboratorul lui din San Francisco. Imaginile au fost o simpla linie neagra care doar a fost rotita ca sa se vada daca televiziunea poate inregistra si produce miscarea ei. Prima televiziune nu a avut sunet si imaginea era alb-negru, fara alte culori.

Dr. Robert Jarvik, unul dintre cei mai batrani membrii ai echipei de cercetatori care au creat stimulatorul cardiac, a realizat in 1982, prima inima artificiala operationala, Jarvik-7, care i-a fost implantata pacientului Barney Clark. Folosind un sistem de pompe hidraulice, Jarvik - 7 a pompat sangele in sistemul circulator al pacientului.

Steve Job si Steve Wazniak au creat primul computer personal in garajul lor. Si inventia lor a revolutionat cu adevarat lumea. In 1976, Apple Computers a creat computerul de birou.

In 1954, Bell Labs anunta intr-o conferinta de presa crearea primei celule fotovoltaice. La 2 decembrie 2000, Statia Spatiala Internationala si-a primit cadoul de Craciun un pic mai devreme: doua panouri fotovoltaice care captand razele solare le-au transformat in energia electrica atat de necesara statiei orbitale.

Tancul s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente inventii pentru cel de-al doilea razboi mondial. Prima actiune militara in timpul careia s-au folosit tancurile a fost insa primul razboi mondial.

Oamenii au gasit solutii sa-si raceasca locuintele din cele mai vechi timpuri. Astfel, romanii reglau temparatura locuintelor construind canale in zidurile caselor prin care, vara, circula apa rece. Totusi, doar cei bogati aveau acces la aceasta metoda. Intr-o forma mai avansata, astfel de solutii se regasesc si astazi in lume.

Termenul de ”aeroport” (airport in orginal, in engleza) a fost folosit pentru prima data intr-un articol din The New York Times. Autorul lui, pilotul si inventatorul Alberto Santos-Dumont, l-a rostit in cadrul unui interviu pentru renumitul ziar in timpul unei vizite in New York.

Cea mai puternica bomba atomica detonata vreodata a avut o forta exploziva de 50 megatone de TNT (trinitrotoluen), de 2.500 de ori mai mare decat bomba de la Nagasaki. Numita “Tsar bomba”, explozibilul a fost detonat de URSS in cadrul unui test desfasurat pe 30.10.1961 intr-un arhipelag din Oceanul Arctic, in nordul Rusiei. Forta initiala a bombei era de 100 de megatone TNT insa a fost redusa pentru a limita cantitatea de deseuri radiocative rezultate.

Unul din motivele pentru care angajatii Google isi apreciaza atat de mult compania este atmosfera de “campus studentesc” din sediile companiei. Headcenter-ul Google din Mountain View, California, este vestit pentru facilitatile oferite angajatilor: piscine (cu salvamari!), teren de volei in aer liber, sali de distractie (biliard, jocuri mecanice etc), sali de relaxare (masaj, camere de relaxare etc) , cafenele, frizerii etc. Cele 11 cafenele existente in campusul Google ofera angajatilor mancare gratuita.

Prima tentativa de creare a unui calculator portabil a apartinut companiei Xerox si a avut loc la inceputul anilor `70. Xerox PARC (Palo Alto Research Center), o divizie a corporatiei Xerox care a propus conceptul Dynabook – calculatorul portabil, este, totodata, si inventatorul printarii laser sau tehnologiei ethernet.

Nokia fabrica cizme de cauciuc, hartie si televizoare. Povestea începe în 1865, când inginerul în minerit Fredrik Idestam deschide o fabrică de prelucrare a lemnului în Finlanda de sud-vest. Apoi a urmat momentul antologic in care a fost deschisa a doua fabrica pe raul Nokianvirta, care a dus la aparitia denumirii Nokia Ab, data companiei in 1871. In acel moment, Nokia Ab producea hartie, material folosit pentru comunicare, atat cat era posibil in acele vremuri, prin scrisori si ziare. O a doua companie alaturata conglomeratului Nokia a fost Finnish Rubber Works, care producea cizme si chiar si cauciucuri de automobil.

Nokia Mobira Cityman, primul telefon Nokia a aparut în 1987, era preferatul lui Gorbaciov. Liderul sovietic Mihail Gorbaciov folosea mereu un Cityman si exista chiar si o poza celebra cu el telefonandu-i unui ministru din Moscova folosind handsetul in Finlanda. Ca urmare a acestui eveniment, handsetul a primit porecla de \"Gorba\".                      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu