miercuri, 12 noiembrie 2014

Curiozitati

Calea ferata Tibet este cea mai inalta cale ferata din lume. Denumită şi Calea ferată Lhasa aceasta face legătura între Xining, capitala provinciei chineze Qinghai şi Lhasa, capitala provinciei autonome Tibet. Conform prestigioasei Guiness Book of Records, calea ferata din Tibet detine doua recorduri mondiale, primul record referindu-se la sectorul de 13 kilometri dintre Khaleb si Xinji-fu, situata la inaltimea de 6.096 metri, iar al doilea are în vedere gara din T’e-li-mo din sudul Tibetului, gara construita la altitudinea de 6.035 metri.

Balenele albastre sunt nevoite sa-si inteteasca sunetele pentru a putea face fata poluarii fonice cu care se confrunta.Zgomotele provocate de oameni, precum cel de motoare din vasele marine, au cauzat pierderea auzului balenelor, au avertizat oamenii de stiinta de la Universitatea Zurich, din Elvetia.

Oamenii de stiinta ce studiaza speciile rare, pe cale de disparitie, de pinguin au descoperit o specie care... a disparut acum 500 de ani. Cercetarea sugereaza ca primii oameni din Noua Zeelanda au vanat pinguinul Waitaha pana la extinctia sa, in anul 1.500. Totul s-a ntamplat in doar 250 de ani. 

Romanul Aurel Persu a realizat primul autovehicul perfect aerodinamic, in 1920, cand automobilele inca aratau ca in filmele cu Stan si Bran, ca niste trasuri cu volan.

Primul ascensor cunoscut a fost construit sub domnia lui Ludovic XVI, la Versailles, in 1703 si era folosit doar de rege personal.

Primele frigidere electrice contineau pentru racire substante toxice, cum este amoniacul. Dupa 1930, producatorii au utilizat o substanta care nu este nociva, denumita freon.Dar ulterior s-a descoperit ca freonul distruge stratul de ozon din atmosfera Pamantului. Frigiderul prietenos cu mediul a fost inventat în Germania în 1991

Acetilena se produce din metan in cuptoarele electrice, din gazul de cocs si sinterizarea benzinei sau mai usor din etilana rezultat la rafinarea uleiului.

Temperatura de fierbere a apei scade cu altitudinea. Astfel, la o inaltime de 1800 metri, apa va fierbe la 94,4 grade Celsius, iar nu la 100 grade Celsius, asa cum fierbe la nivelul marii.

Oxigenul este folosit si ca explozibil. Daca se imbiba cu oxigen lichid orice substanta combustibila poroasa (turba maruntita, praf de carbune, faina de lemn, rumegus sau paie) se obtin substante care poarta numele de oxiliquite, care sunt explozibile. Acestea au o viata scurta, intre 15 si 60 de minute, ele preparandu-se pe loc, acolo unde e nevoie de un explozibil ieftin.

Temperatura zero absolut, (0 Kelvin sau -273.15°C) este temperatura ce teoretic corespunde starii materiei in care moleculele si atomii inceteaza sa se mai miste, sistemul neputand sa mai cedeze nicio cantitate de caldura in exterior. Temperatura de zero absolut nu poate fi atinsa in practica, insa se fac pasi pentru a ajunge la o temperatura cat mai apropiata.

Hainele sunt mai calduroase daca sunt pufoase. De exemplu, pufoaicele, canadienele, cojoacele, hainele din lana, jachetele gen fleece, etc. sunt mai calduroase decat alte haine, pentru ca ele incalzesc un strat de aer in jurul corpului, aer ce impiedica apoi transferul de caldura direct intre corp si aerul din afara, formand un fel de bariera protectoare.

Primul SMS (Short Message Service) a fost trimis la data de 3 decembrie 1992. Neil Papworth, un inginer din Marea Britanie, angajat al companiei Sema Group, din Newbury, Berkshire, pe atunci in varsta de 22 de ani, a trimis un mesaj directorului Vodafone, Richard Jarvis, cu ocazia unei petreceri de Crăciun. El i-a transmis urarea de sărbători fericite “Happy Christmas”.

Inventatorul submarinului este considerat olandezul Cornelius Jacobszoon Drebbel. El a construit primul submarin functional in anul 1620. Cu toate acestea, ideea nu a fost una noua. Leonardo da Vinci crease schite ale unui submarin cu cel putin 100 de ani inainte. Drebbel a reusit sa stea sub apele Tamisei pentru aproape trei ore.

Parasuta moderna, care se apropie cel mai mult de aspectul pe care il are astazi, a fost inventata de Louis-Sébastien Lenormand, din Franta, care a facut in 1783 primul salt consemnat ca atare.

Ceasurile atomice sunt extrem de precise: au o eroare de doar 1 secunda la 1.7 milioane de ani.

Laszlo Biro a inventat pixul cu bila, in 1938, inventie patentata in Europa, in 1938, si in 1943, in Argentina, unde emigrase Laszlo Biro.

Cea mai mica fosila din lume apartine lui Hadrocodium wui, o ruda apropiata a mamiferelor existente, veche de 195 milioane de ani. Craniul are o lungime de 12 mm si o greutate de 2 grame. Ca marime, fosila se apropie de dimensiunile unei insecte.

Telescopul Spatial Hubble cantareste 10.896 kilograme, are 13,1 metri lungime si a costat nu mai putin de 2,1 miliarde de dolari pentru a fi construit.

Servetelele nazale au fost initial facute ca bandaje in Primul Razboi Mondial.

Cuptorul cu microunde a fost inventat de un om de stiinta care trecand prin dreptul unui tub radar de masurare a vitezei a observat ca ciocolata din buzunarul sau s-a topit.

Primul calculator electronic din lume s-a numit ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer). A fost construit in 1946, la cererea Armatei SUA.

Hartia, asa cum o cunoastem in prezent, a fost inventata in China antica, de catre Cai Lun, demnitar la curtea imperiala Han de Est, aproximativ in anul 105, cand a oferit suveranului hartia inventata de el. 

Manechinele folosite la testele de impact pentru masini, in engleza - Crash Test Dummies (Anthropomorphic Test Device, ATD), au fost pentru prima data folosite de catre Air Force, in Statele Unite, nu de catre industria automobilistica. Aceste manechine erau folosite initial pentru a testa scaunele ejectabile ale avioanelor de lupta.

Cel mai mare incendiu natural din timpurile moderne a avut loc in anul 1987 si s-a numit „Focul dragonului negru”. Acesta a ars o suprafata dintre Rusia si China de aproape 20 de milioane de acri.

Cu cat va exista mai mult oxigen, cu atat focul va fi mai fierbinte. Daca combinam oxigenul pur cu acetilena, obtinem un compus ce arde la peste 5500 grade Fahrenheit (peste 3000° C).

Aurul este un metal care in stare pura este foarte maleabil. Este un bun conducator electric si termic. 

Prima bucata de minereu de aur descoperita in SUA cantarea nu mai putin de 7,5 kg. Bucata, descoperita in 1799 in Carolina de Nord, a fost folosita timp de 3 ani ca opritor de usa, asta pana cand un bijutier local a identificat-o.

S-a descoperit ca in anul 700 i.e.n., in Italia, dentistii foloseau fire de aur pentru a putea atasa dintii falsi. 

Primul metal prelucrat de om a fost probabil aurul. Din aur s-au confectionat obiecte decorative si bijuterii.

Curcubeul este un fenomen optic si meteorologic care apare atunci cand razele Soarelui se reflecta prin picaturile de apa din atmosfera.

Pentru astronautii aflati in misiuni in spatiul cosmic, s-a creat un sistem prin care atat urina, cat si transpiratia evaporata sunt reciclate in proportie de 93% si transformate in apa de baut.

Singurul loc din sistemul solar unde poate fi admirata o eclipsa este Pamantul. Totusi unele planete au si ele parte de fenomene spectaculoase. Pe Jupiter poate avea loc o eclipsa tripla in acelasi timp, deoarece are mai multi sateliti. Fenomenul poate fi observat de pe Pamant cu ajutorul unui telescop.

Cea mai lunga eclipsa totala de soare din ultimii 100 de ani a fost in 2009, pe 22 iulie. A putut fi admirata din India, Nepal, Butan si China. Faza de intuneric total a durat pana la 6 minute si 29 de secunde.


In anul 1500 i.e.n. egiptenii au construit primele cadrane solare. Ele functionau prin urmarirea miscarii Soarelui. O lama proiecta o umbra intr-unul din cele 10 cadrane. La amiaza, aceste ceasuri trebuiau rotite cu 180 de grade, pentru a arata umbrele din nou. Un fel de ceasuri mecanice primitive.
\r\n

Cativa cercetatori spanioli sustin ca timpul s-ar putea opri. Tot ei declara ca expansiunea universului ar fi de fapt o iluzie, creata de incetinirea timpului. Dupa calculele lor, timpul se va opri. In acel moment, totul  va sta pe loc.

Timpul nu a existat dintotdeauna. Cel putin asta spun majoritatea savantilor, si anume ca timpul a aparut acum 13,7 miliarde de ani, odata cu celebrul Big Bang, cand a aparut si Universul.

Conform uneia din teoriile lui Einstein, relativitatea generalizata, forta gravitationala face ca timpul sa se scurga mai incet. 

Cele mai precise ceasuri sunt cele atomice. In 1972, a fost infiintata o retea de ceasuri atomice in 50 de tari. Aceste ceasuri sunt atat de precise incat, pentru a ramane cu o secunda in urma, este nevoie sa treaca 31,7 milioane de ani. 

Nu doar gravitatia exercitata de Soare si Luna poate incetini Pamantul. Exista fenomene meteorologice care pot face acest lucru. Fenomenul El Nino, care apare la intervale cuprinse intre 3 si 7 ani, produce vanturi puternice care pot incetini rotatia Pamantului cu o milisecunda la fiecare 24 de ore.

O secunda este definita ca a 86.400-a parte dintr-o zi. Dar rotatia Terrei in jurul propriei axe si in jurul Soarelui nu este perfecta. Frecarea mareica datorata Soarelui si Lunii incetineste miscarea Terrei. Astfel, durata unei zile va creste cu 3 milisecunde la fiecare secol.

Micro-roboti. Cercetatorii australieni incearca sa creeze mini-roboti. Acestia vor imita comportamentul unei bacterii (E. Coli) si vor fi injectati in viitorii pacienti pentru a face investigatii medicale direct in organul afectat.

Winebot, construit de catre japonezii de la NEC System Technologies, poate recunoste cu ajutorul „mirosului” diferite tipuri de vin sau branza

Primul robot humanoid a aparut in 1939 si se numea Elektro. Construit de catre cei de la Westinghouse, robotul avea o inaltime de 2 metri si putea reproduce 700 de cuvinte

Leonardo da Vinci a schitat planurile unui humanoid in 1495. Tot el a creat, pentru divertismentul nobililor, un robot ce era actionat printr-un sistem de pargii si scripeti.

Numarul total al robotilor industriali ce sunt folositi in fabrici se ridica la peste un milion de exemplare. 

Prima „crima” produsa de o masinarie „malefica” a avut loc in 1981, la fabrica Kawasaki din Japonia. Un muncitor a murit dupa ce un robot l-a aruncat intr-o instalatie de rectificat (masina-unealta ce prelucreaza mecanic prin aschiere o suprafata metalica). 

Termenul de robot provine din limba ceha („robota”) si semnifica „munca grea”. Robotul a aparut prima data in filmul R.U.R. din 1921, in care masinaria se razvrateste si isi ucide creatorii. 

Niels Bohr a fost un fizician danez considerat unul dintre cei mai importanti fiziceni ai secolului XX. A fost primul care a aplicat conceptul de cuanta, ce restrictioneaza energia unui sistem la anumite valori discrete, la problema structurii atomice si moleculara. Pentru activitatea sa a primit in 1922 Premiul Nobel pentru fizica.

Nikola Tesla s-a nascut in 10 iulie 1856 in satul Smiljan, in Croatia. A fost un inventator, fizician, inginer mecanic si inginer electrician american de origine sarba. Una dintre cele mai importante inventii ale sale este generatorul de curent alternativ, contribuind de asemenea la construirea hidrocentralei de langa Cascada Niagara.

Furnalul solar e o structura ce foloseste razele soarelui pentru a produce temperaturi inalte in scopuri industriale. 

Gravitatia se bate cu teoria cuantica. Nu incape in Modelul Standard. De parca n-ar fi suficient, nimeni n-a detectat particula care este responabila.

In primele momente ale Universului au fost create cantitati enorme atat de materie cat si de antimaterie. Ulterior, acestea s-au combinat si s-au anihilat generand energia care a condus la expansiunea Universului. Dar din unele motive, exista mai multa materie decat antimaterie.

Ozonul, numit si trioxigenul, este o molecula triatomica, fiind alcatuita din trei atomi de oxigen. A fost primul alotrop al unui element chimic recunoscut de stiinta si a fost propus ca si element chimic distinct in anul 1840, de catre Christian Friedrich Schonebin.

Cea de-a doua lege a termodinamicii este foarte populara in afara domeniului fizicii, deoarece este strans legata de de conceptul de entropie, sau de dezordinea creata in timpul unui proces termodinamic.

In 1910 fizicianul francez George Claude inventeaza lumina de neon.

Rachetele pot calatori cu 40 000 km/h. Aceasta este viteza necesara pentru a scapa de gravitatia terestra si a patrunde in spatiu. O viteza constanta de 29 000 km/h pastreaza racheta pe orbita. 

Prima locomotiva cu aburi a atins viteza de 8 km/h . Trenurile moderne calatoresc cu 500 km/h sau chiar 900 km/h .

Unele stele sunt de 600.000 de ori mai stralucitoare decat Soarele nostru. Soarele nostru se indreapta cu 20 km pe secunda spre un punct in directia constelatiei Hercules. Gazele dintr-o pata solara sunt cu 1.650 C° mai reci decat zonele inconjuratoare de pe Soare. 

Gaurile negre sunt invizibile. In ele nu exista timp sau spatiu si se crede ca ar fi poarta spre alte universuri; daca intri intr-o gaura neagra, vei simti ca esti turtit din parti si tras de cap si de picioare. Dar nimic nu supravietuieste acolo, ci este sfaramat in mici particule atomice. 

Galaxiile calatoresc in spatiu si cateodata se ciocnesc, galaxiile mai mici disparand si fiind \"mancate\" de cele mai mari. Galaxia din Andromeda se indreapta spre galaxia noastra, Calea Lactee. 

Cand o cometa se apropie de Soare, coada o urmeaza. Cand se indeparteaza de Soare, coada este cea care merge in fata.

Saturn este cat 9 planete Pamant si jumatate, incap 764 planete Pamant in interiorul lui. Se mai numeste si planeta inel pentru ca are cel mai mare si mai vizibil inel dintre toate planetele. Densitatea lui Saturn este mai mica decat a apei incat daca l-ai pune intr-un vas mare cu apa, ar pluti. 

Pe Marte se gaseste cel mai inalt vulcan din sistemul nostru solar, de 3 ori mai inalt decat Everestul. La polii planetei Marte se gaseste gheata. 

Pamantul este cea mai densa planeta din sistemul nostru solar. 

Printr-un inel superconductor, odata stabilit un curent electric circular, se poate mentine infinit in timp daca temperatura este mentinuta constanta si nu intervin campuri magnetice puternice.

Daca soarele ar fi facut din banane ar avea aceeasi temperatura. Pentru ca temperatura soarelui este data de masa sa, masa ce exercita asupra miezului o presiune enorma ce este transformata in caldura.

Tehnologia GPS a fost dezvoltata in anii ‘40, iar primele navigatoare au fost folosite in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Inventatorul de drept al becului nu este americanul Thomas Alva Edison. Becuri – mai precis lampi electrice Starr – existau cu aproximativ 50 de ani inainte ca Edison sa aplice pentru patentul sau în 1879.

Ernő Rubik a inventat „Cubul Magic” in anul 1974

Turnul Eiffel a fost proiectat folosind tehnologii folosite la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Predeal.

Prima versiune de Internet Explorer (IE 1.0) a aparut in 1995

Primele aparate de aer conditionat destinate utilizarii pe scara larga au fost concepute in 1902.

Cuptorul cu microunde a fost descoperit din intamplare la fel ca si gravitatia. Trecand pe langa un tub radar de masurare a vitezei, respectivul om de stiinta a observat ca i s-a topit ciocolata in buzunar.

Cea mai mare temperatura atinsa intr-un laborator de pe Terra a fost de 511.000.000 grade Celsius (920.000.000 grade Fahrenheit). Performanta a fost reusita in cadrul Tokamak Fusion Test Reactor din Princeton, USA.                                                                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu