duminică, 9 noiembrie 2014

Care sunt diferenţele dintre un caiac şi o canoe?

06.11.2014 |
0 Comentarii
Care sunt diferenţele dintre un caiac şi o canoe?     (Foto: Shutterstock) + zoom Care sunt diferenţele dintre un caiac şi o canoe?
Galerie foto (1)
Deşi cele două tipuri de ambarcaţiuni sunt asemănătoare la prima vedere, de fapt există unele diferenţe notabile între un caiac şi o canoe. Iar aceste diferenţe trebuie ştiute de cei care sunt atraşi de sporturile cu ambarcaţiuni, şi nu numai de către ei.
În general, caiacele sunt considerate a fi nişte variante ale bărcilor de tip canoe. Atât caiacul cât şi o canoe sunt bărci cu greutate şi volum reduse care pot fi folosite în special pe râuri şi pe lacuri. Ambele sunt acţionate doar prin vâslit şi puterea braţelor oamenilor care mânuiesc vâslele. Ambele sunt folosite la diverse activităţi recreative precum pescuit, vânătoare, plimbări pe ape sau întreceri sportive. Pentru mulţi oameni, diferenţele dintre un caiac şi o canoe sunt minime, cu toate acestea ele există. Spre exemplu sunt diferenţe notabile în designul şi forma acestora, precum şi în modalitatea în care sunt folosite vâslele. Astfel, cei care navighează într-o canoe se poziţionează într-o poziţie fandată într-un genunchi, în timp ce sportivii care se deplasează într-un caiac stau aşezaţi pe nişte scaune speciale, în timp ce picioarele le sunt poziţionate drept în faţa trunchiului care stă pe scaun.
Altă deosebire clară este legată de forma şi tipul vâslelor folosite. Pentru o canoe se folosesc vâsle cu o singură paletă la unul dintre capete, în timp ce la un caiac se folosesc vâsle cu câte o paletă la ambele capete, vâsle care se folosesc în mod carcteristic, prin împingerea apei alternativă cu ambele palete. În plus, canoele sunt deschise, pe când caiacele sunt închise cu o prelată specifică care să împiedice ca apa să ajungă la picioarele vâslaşilor. Canoele şi caiacurile au avut de la bun început scopuri diferite, canoele sunt mai degrabă ambarcaţiuni recreative care pot transporta mai multe persoane plus proviziile aferente. Pe de altă parte, caiacul este cumva ami asemănător unor maşini sport. Caiacul este conceput să fie mai rapid şi mai manevrabil decât o canoe, care are în schimb o stabilitate pe apă mai bună decât a caiacului.
Ambele tipuri de ambarcaţiuni au o vechime de mii de ani, fiind folosite de multe comunităţi de vânători şi pescari de pe glob. În mod particular, caiacurile au fost inventate de către eschimoşii inuiţi din Arctica care vânau şi pescuiau mai uşor cu ajutorul acestor ambarcaţiuni
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu