vineri, 31 octombrie 2014

Oare consumul de morcovi îmbunătăţeşte vederea?

27.10.2014 |
0 Comentarii
Oare consumul de morcovi îmbunătăţeşte vederea?     (Foto: Shutterstock) + zoom Oare consumul de morcovi îmbunătăţeşte vederea?
Galerie foto (1)
Încă din copilărie, noi oamenii suntem învăţaţi şi îndemnaţi să mâncăm cât mai mulţi morcovi în stare crudă, pe motiv că aceştia ne-ar îmbunătăţi vederea. În schimb, părerile specialiştilor sunt împărţite în legătură cu acest subiect. Să vedem de ce anume!
Generaţii întrebgi de părinţi şi-au îndemnat copii să mănânce morcovi sub această motivaţie, însă specialiştii cred că nu este vorba decât de un simplu truc prin care părinţii încearcă să-i convingă pe cei mici, care oricum sunt reticenţi la consumul de legume, să se obişnuiască cu o dietă sănătoasă încă din copilărie. Conform datelor consumul de morcovi nu duce la îmbunătăţirea acuităţii vizuale a niciunui om cu probleme de vedere, indiferent de cât de mulţi morcovi mănâncă acesta. Doar că tot complexul de vitamine şi substanţe active din morcov ajută într-adevăr la menţinerea sănătăţii oculare. Morcovii conţin beta-caroten, o substanţă pe care organismul nostru o transform în vitamina A, un important nutrient pentru sănătatea ochilor.
Timp de secole, morcovii au fost asociaţi sănătăţii. În Evul Mediu, vracii şi medicii credeau că morcovii pot vindeca orice afecţiune de la bolile cu transmitere sexuală la muşcăturile de şerpi.
Însă morcovii au fost asociaţi cu acuitatea vizuală odată cu al doilea Război Mondial. Atunci, comandanţii din Royal Air Force au publicat o broşură în care iscusitul pilort de vânătoare John „Cat Eyes” Cunningham declara că şi-a menţinut acuitatea vizuală în timpul zborurilor de noapte datorită consumului regulat de morcovi cruzi.
Broşura a avut un succes deosebit, iar milioane de britanici cu probleme de vedere s-au apucat să mănânce morcovi. Odată cu sfârşitul războiului, acest mit urban a trecut graniţele Angliei şi s-a răspândit în întreaga lume.
Beta-carotenul din morcovi este de fapt un pigment carotenoid care se găseşte în multe alte fructe şi legume, în particular în citrice, cartofi dulci, mango, dovleci, caise şi pepeni. Iar medicii au descoperit că o lipsă extremă a vitaminei A din organism poate cauza orbirea.
Lipsa vitaminei A duce şi la instalarea xeroftalmiei, o afecţiune în care glandele oculare nu mai pot secreta lacrimi şi se instalează ulceraţii pe cornee.
Morcovii mai conţin şi luteină, un puternic antioxidant. Alimentele bogate în luteină duc la creşterea densităţii pigmentale din macula, zona galbenă din apropierea retinei oculare. Cu cât mai mare este densitatea pigmentului din maculă, cu atât mai bine este protejată retina în faţa riscului d edegenerescenţă maculară. În afară de morcovi, mai conţin mari cantităţi de luteină, spanacul, varza şi salata verde

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu