duminică, 28 septembrie 2014

Cele mai periculoase oraşe din Europa

Violenţe de stradă în Kiev.
Pentru toţi românii, vacanţa ideală din punct de vedere al securităţii proprii şi al evitării oricăror incidente violente trebuie să fie undeva în Europa, căci ne-am creat percepţia conform căreia Bătrânul Continent este un etalon al civilizaţiei, bun gustului, educaţiei şi siguranţei. Şi aşa şi este până la un punct. Numai că din nefericire vremurile s-au schimbat. Şi odată cu ele şi oamenii. Şi schimbările nu au fost neapărat în bine. Prin definiţie oraşele mari au criminalitate ridicată. Acesta este un aspect care trebuie mereu amintit. Multe oraşe europene la care nu v-aţi aştepta, prezintă riscuri ridicate de jaf, violenţă stradală, tensiuni interetnice şi multe astfel de manifestări care transformă orice vacanţă într-un coşmar.
 
Să aruncăm deci o privire asupra unora dintre cele mai violente oraşe din Europa conform portalului Eurobarometer.
 
 
Sofia, Bulgaria
 
 
Aproape o treime din locuitorii Sofiei declară că nu se simt deloc în siguranţă în capitala Bulgariei. Cu toate că rata infracţiunilor a început să scadă odată cu anul 2010, de când poliţia bulgară a înăsprit raidurile, rata jafurilor şi furturilor rămâne în continuare ridicată.
 
Cu toate acestea, cel mai îngrijorător aspect al Sofiei rămâne cel legat de criminalitatea organizată. În anul 2010, realizatorul unei populare emisiuni de radio a fost ucis ziua în amiaza mare, deoarece ar fi glumit pe seama unor mafioţi locali. Unul dintre făptaşii crimei, un proeminent gangster bulgar a fost în cele din urmă eliberat deoarece nimeni nu vroia să depună plângere contra sa.
 
Ceea ce l-a făcut pe ministrul de interne de atunci să declare că în ultimii 20 de ani, procurorii locali ar fi fost în solda celor circa 300 de mafioţi de calibru mare din oraş. În anul 22009, un raport al ambasadei americane din Sofia anunţa că în oraş există 140 de ucigaşi plătiţi care au comis mii de crime la comandă între anii 1993-2008. În plus, oraşul este deseori scena unor evenimente stradale violente, căci bulgarii se manifestă deseori violent la adresa comunităţilor ţigăneşti din capitala lor.
 
 
Kosovska Mitrovica, Kosovo
 
 
Oraş divizat etnic între sârbi şi albanezi, Mitrovica este deseori presărat cu incidente violente între cele două comunităţi etnice. Rănile războiului nu s-au închis nici acum , iar între sârbi şi albanezi domneşte o ură şi tensiuni fără precedent. Când fosta provincie sârbă Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa în anul 2008, populaţia sârbă din oraş a refuzat să recunoască noile autorităţi albaneze, alături de legitimitatea noului stat. 
Motiv pentru care incidentele armate dintre cele două comunităţi sunt frecvente şi imprevizibile. 
Forţele de meniţinere a păcii impuse de NATO în acest oraş patrulează continuu şi sunt cazuri când inclusiv soldaţii alianţei nord-atlantice sunt atacaţi.
 
 
 
Glasgow, Scoţia
 
 
Glascgow este capitala Scoţiei şi foarte puţini români ştiu că acest oraş a deţinut timp de decenii nedoritul titlu de capitala crimelor şi omorurilor din Europa Occidentală. 
În prezent, Glasgow nu se dezice deloc de trecutul său violent. În anul 2003, aici s-au înregistrat cele mai multe incidente violente din toată Marea Britanie. Glasgow este numit de britanici „Capitala Cuţitarilor”, şi nu fără temei deoarece aici se înregistrează anual cele mai multe crime şi tentative de omor efectuate cu cuţitul din tot regatul britanic.
 
La nivelul anului 2005, Glasgow avea o rată a crimelor violente mai mare chiar decât a temutului oraş brazilian Rio de Janeiro. În anul 2008, în Glasgow au fost mai multe omoruri decât în New York (proporţional cu numărul de locuitori, evident), ceea ce face ca Bucureştiul nostru să devină subit un oraş ideal!
 
Mulţi turişti care au venit aici şi au avut ghinionul să dea peste cheflii şi scandalagii locali, au primit în semn de bun venit un „Sărut de Glasgow”. Nu ştiţi ce înseamnă ?
Ei bine, este un violent cap în gură primit de victima care de cele mai multe ori îşi pierde câţiva dinţi...
 
 
Marsilia, Franţa
 
 
Comparativ cu Glasgow, Marsilia pare că ar sta în umbra ceţoasei capitale a Scoţiei. Nimic mai neadevărat!
Marsilia are o adevărată tradiţie în cuţitari, scandalagii şi violatori. Al doilea oraş ca mărime din Franţa, Marsilia nu este paşnică nici măcar în aparenţă. Crima organizată, recrudescenţa populaţiei musulmane de aici, războaiele între găştile de cartier sunt realităţi zilnice. Începând cu anul 1970, străzile Marsiliei sunt desori scăldate în sânge în urma numeroaselor încăierări sau proteste violente.
 
Suporterii fanatici de fotbal nu lipsesc nici ei din acest carusel al bătăilor de stradă. Apropo, conform statisticilor, Marsilia este capitala neoficială a luptelor de câini din Franţa.
Tot el este singurul oraş european în care unul dintre jucătorii de fotbal (Lucho Gonzalez pe numele lui) ai celebrei Olympique Marseille a implorat conducerea clubului la care activa să-l vândă oriunde după ce apartamentul lui a fost spart, prietena sa bătută, iar toate bunurile şi banii celor doi au fost furate.
 
 
 
Tbilisi, Georgia
 
 
Frumoasa capitală a Georgiei, cea mai exotică ţară de pe continentul european, ascunde între zidurile sale o îndelungată istorie violentă. Aici s-a născut temuta Gruzinskii Bratva, ramura georgiană a temutei Mafii Ruse. Deci, capitala georgienilor nu duce lipsă de nicio categorie de infractori. Mai mult decât atât, siguranţa stradală s-a agravat după războiul cu Rusia din anul 2008. Situaţia politică a ţării este deseori inflamată, iar demosntraţiile politice se încheie deseori cu lupte violente între protestatari şi poliţie, lupte care se sfârşesc cu răniţi şi chiar morţi.
 
Tbilisi este unul dintre oraşele unde grupările interlope locale aleg de cele mai multe ori să-şi regleze conturile prin intermediul atentatelor cu bombă.
 
 
 
Erevan, Armenia
 
 
În urma alegerilor prezidenţiale din anul 2008, Erevanul a fost zguduit periodic de lupte de stradă, şi nici în prezent situaţia nu este cu mult mai roză. Cu toate acestea, oraşul este faimos pentru rata deosebit de ridicată a violenţei domestice. Un raport din anul 2008, dat presei de organizaţia Amnesty International a scos la iveală că trei din zece femei din Erevan sunt bătute periodic de soţii lor. Un alt studiu din 2010 al ONU, susţine că doar 15 % dintre femeile bătute au curajul să vorbească de situaţia lor. În rest, în oraş regăsim aceleaşi infracţiuni comune capitalelor, furturi, escrocherii stradale, lupte între grupări interlope rivale.
 
 
Groznîi, Cecenia, Federaţia Rusă
 
 
Groznîi este capitala Ceceniei şi cu asta am spus multe despre acest loc în care tensiunile dintre locuitori şi autorităţile pro-ruse încă mocnesc. În timpul celor două războaie recente ale cecenilor cu ruşii, oraşul a fost atât de bombardat încât ONU l-a denumit în anul 2003 „cel mai distrus oraş din lume”. Capitala cecenilor a fost bombardată, mitraliată neîncetat în anii conflictelor armate. În cele două războaie peste 25.000 de locuitori au fost ucişi în confruntări. Însă odată pacificat, Groznîi este reconstruit din temelii de către preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov, omul lui Putin în regiune.
În prezent, oraşul este parazitat ce temuta mafie cecenă şi luările de ostatici încâ înspăimântă mulţi turişti.
 
 
 
Napoli, Italia
 
 
Recunoscut dintotdeauna drept capitala criminalităţii din Italia, oraşul Napoli nu se dezminte nici în prezent. Chiar şi locuitorii lui recunosc că oraşul a ajuns un loc neplăcut şi violent. Nici turiştii nu au motive să se simtă prea bine. În fond aici a apărut şi s-a dezvoltat metoda de furt prin intermediul motocicletei sau scuterului. Cu ajutorul acestora, infractorii trec în viteză pe lângă turişti (de regulă femei) cărora le smulg de pe umăr sau din mână geanta sau alte bunuri personale.
În plus, Napoli este una dintre capitalele celebrei Mafii Italiene.
 
Recent, chiar celebrul fotbalist italian Mario Balotelli pe când se afla în vizită în oraş, a avut nevoie de protecţia specială a unui lider mafiot, astfel încât să nu fie jefuit sau bătut.
Conform statisticilor, circa 21 % din napolitani susţin că nu se simt deloc în siguranţă aici.
 
 
 
Istanbul, Turcia
 
 
Cel mai mare oraş din Turcia a devenit în ultimii ani una dintre destinaţiile favorite de vacanţă ale românilor. Oare câţi dintre concetăţenii noştri ştiu că numai puţin de 39% dintre locuitorii Istanbulului declară că nu se simt deloc în siguranţă în acest oraş?
 
Mai mult decât atât, un procent uriaş, de 60% dintre locuitori, susţin că nu poţi avea încredere în nimeni, aici în Istanbul.
Nu trebuie uitat că aici este locul unora dintre cele mai violente galerii de fotbal din lume, galerii rivale, care se încaieră deseori violent pe străzi, fără să le pese de turişti. Însă cel mai mare pericol din Istanbul este reprezentat de atentatele teroriste care zguduie periodic oraşul. Istanbulul este deseori o ţintă atât pentru separatiştii kurzi, cât şi pentru Al-Qaeda. În anul 2008, un număr de 16 oameni printre care şi turişti au fost ucişi aici într-un atentat. În urmă cu 5 ani, 57 de persoane au fost ucise şi alte 700 rănite în urma unui alt cumplit atentat terorist.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu