luni, 20 ianuarie 2014

O piatră marțiană apărută de nicăieri



Cu ocazia sărbătoririi împlinirii a zece ani de când roverele Spirit și Opportunity a au debarcat pe Marte, cercetătorul principal al misiunii Steve Squyres, a relatat o întâmplare neobișnuită în care a fost implicat roverul Opportunity.
Opportunity terminase analiza zonei numite ”Cape Darby” și se pregătea să se îndrepte către o locație nouă. În momentul în care era pregătit brațul robot pentru ținta numită ”Cape Elisabeth”, în ziua marțiană Sol 3540 (8 ianuarie 2014) cercetătorii au avut parte de o mare surpiză. În imaginile transmise de rover au descoperit o piatră care nu apărea în imaginile anterioare! Imediat roca a primit un nume: ”Pinnacle Island”. Steve Squyres: ”Ne-am gândit că Marte aruncă cu lucruri în noi. […] [Roca] era albă în exterior iar în mijloc avea o mică pată roșu-închis. […] A apărut pur și simplu, într-un loc în care nu existase mai înainte.”
rock-capture În sol 3450 apare ”Pinnacle Island”. Dați clic pe imagine pentru o versiune mai mare (Credit: Universe Today)
Care ar fi explicația apariției de niciunde a acestei misterioase roci? Squyres: ”Una dintre explicații ar putea fi că [roca] a fost prinsă de una dintre roțile [roverului] și a fost aruncată. Roverul s-a deplasat 1-2 m și este posibil ca una dintre roți să o fi desprins de pe suprafața [marțiană] și să o arunce. Aceasta este explicația cea mai probabilă. Cealaltă posibilitate ar fi prezența unui crater activ în vecinătate din care a fost aruncată roca. Aceasta este cea mai puțin probabilă explicație.” O altă explicație posibilă ar fi desprinderea rocii de pe un afloriment de roci din vecinătate.
mystery-mars-rock Versiunea neprelucrată a imaginii de mai sus. Dati clic pe imagine pentru o versiune mai mare. (Credit: NASA/JPL-Caltech)
Oricare ar fi explicația, oamenii de știință de la JPL au început o analiză amănunțită a ”Pinnacle Island”. Squyres: “[Partea de culoare roșu-închis] nu seamănă cu nimic din ceea ce am văzut până acum pe Marte. Este foarte bogată în suf și magneziu și are de două ori mai mult mangan decât am putut idenfica vreodată pe Marte. Nu știu ce înseamnă asta. Suntem foarte nedumeriți și am ajuns să ne certăm între noi. Trăim vremuri minunate!”

Sursa: Universe Today, NASA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu