joi, 23 ianuarie 2014

Misteriosul lac dispărut care a antrenat părăsirea Africii de către primii oameni


1 / 1 imagini
Cu cei aproape 45.000 de kilometri pătrați, lacul (azi dispărut) ar fi fost unul dintre cele mai mari lacuri ale planetei. Mai mult, el se afla la locul și momentul potrivit pentru cel puțin o migrație cheie în afara Africii pentru Homo sapiens. Este vorba de o primă migrație, cea care a dus primii oameni până în Orientul Mijlociu, și cea de a doua, migrație care a însemnat primul pas al colonizării complete a Terrei, eveniment petrecut acum circa 70.000 de ani.
Geologii observaseră de mai mulți ani urmele unui lac imens în ceea ce astăzi este regiunea aridă din sudul capitalei sudaneze Karthoum. Acestea erau însă mult prea vechi pentru a putea fi datate, astfel că nimeni nu știa când anume secase lacul respectiv. Utilizând o nouă metodă de datare, Martin Williams de la Universitatea din Adelaide, Australia, și omologul său britanic, Tim Barrows de la Universitatea din Exeter, au reușit să afle perioada în care acesta a început să sece, acum aproximativ 109.000 ani.
Lacul, care a atins perioada sa de maximă expasiune în ultima perioadă interglaciară, Eemianul de acum 125.000 de ani, ajungea și 80 de kilometri lățime, ceea ce îl transformase într-un veritabil paradis pentru primii oameni.
„Un lac așa de mare ar fi fost, cu siguranță, locul ideal în care comunitățile primitive de oameni să își ducă traiul. În plus, el ar fi putut susține o populație mare de pescari și vânători, însă aceștia ar fi fost dependenți de ceea ce le oferea lacul și nu ar fi migrat de lângă acesta”, susține Stephen Oppenheimer, cercetător în cadrul Universității Oxford.
În fapt, tocmai această dependență a generat și valul de migrație care a dus primii africani în Orientul Mijlociu, acum mai bine de 100.000 de ani.
„Lacul nu avea mai mult de 12 metri adâncime și, asemenea altor lacuri puțin adânci, mărimea sa varia de la un sezon la altul. Iar pe măsură ce clima se schimba și Terra intra într-o nouă perioadă glaciară, lacul s-a restrâns până aproape de dispariție. A fost o lovitură puternică pentru cei care depindeau de resursele sale”, adaugă Laura Bassel, geolog în cadrul Universității Queens din Belfast.
În aceste condiții, oamenii care trăiseră pe țărmul lacului dispărut au urmat, conform opiniei cercetătorilor, cea mai simplă rută posibilă, cea a văii Nilului, explicând astfel prima migrație „out of Africa”.
Este posibil ca lacul să se fi dovedit important și pentru cel de al doilea val de migratori, oameni care aveau să ocupe Asia și Australia într-o prima etapă, apoi Europa și cele două Americi. Însă nu există un consens asupra acestui eveniment. Dacă o parte dintre cei implicați în proiect sunt de părere că lacul a secat de tot abia acum 70.000 de ani, data probabilă a migrației amintite, o altă tabără susține că acesta era de mult dispărut în acea perioadă. Răspunsul clar va mai aștepta însă până să fie aflat, pe fondul conflictelor militare din Sudan, cercetările fiind aproape imposibil de continuat.
http://stiintasitehnica.com/wp-content/themes/bones/library/images/main-logo.png

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu